Gazdaság

Költségvetés: 1400 módosító indítvány

2009-10-09 22:52

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Több mint 1.400 módosító indítványt nyújtottak be a képviselők a 2010-es költségvetés tervezetéhez, ennek több mint 95 százalékát a Fidesz-KDNP jegyzi.

Az MSZP az előre bejelentett ügyeket vette sorra a másféltucat indítványában: a gyermekétkeztetés, illetve a két tannyelvű oktatás normatíváját, és a fogyatékkal élő embereket képviselő szervezetek támogatását emelné meg, e célokra a források egy részét a céltartalékból csoportosítaná át.

A szocialisták a kórházakkal kötött megállapodást bizottsági módosító indítvánnyal rendezik a jövő héten.

A Fidesz-KNDP az indítványai többségében az önkormányzatok támogatására, a normatívák, a megyei önkormányzatok szja-részesedésének emelésére, az egészségügy többletfinanszírozására, útfelújításokra és egyéb helyi ügyekre szánnának plusz forrásokat, amelyek jó részét a tartalék, illetve a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal büdzséje terhére számolnának el.

Az ellenzéki frakciószövetség módosítói indítványai szinte minden esetben négy azonos mondattal kezdődnek, amelyben leszögezik: szerintük az elmúlt húsz év legveszélyesebb költségvetését nyújtotta be a kormány, amely tovább megy a megszorítások kudarcokkal teli útján, és a növekedés beindítása helyett továbbra is "a nemzetközi hitelek és segélyek lélegeztető gépén tengeti az országot". Mint írják, az ország megújításához elengedhetetlenül fontos a növekedés megindulása, amely nélkül a költségvetés csak mélyíti a válságot.

Javaslataik között szerepel még több, a fogyatékkal élőket segítő, képviselő szervezet idei szintű támogatásának helyreállítása, az egyházak támogatásának növelése, illetve egymilliárd forint a 4-es metró vonalának a XI. kerületi Virágpiacig történő meghosszabbításának megkezdésére.

Számos egészségügyi témájú kezdeményezés is szerepel a több százas listában. Így például plusz kétmilliárd forinttal segítenék az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közegészségügyi és járványügyi tevékenysége színvonalának megőrzését. Az Országos Vérellátó Szolgálatnak egymilliárdos többletet javasolnak, a kisforgalmú patikák esetében pedig úgy vélik, legalább a 2008. évi támogatásukhoz hozzá kellene jutniuk.

A két ellenzéki párt az Országos Mentőszolgálatot is plusz pénzhez juttatná: ötmilliárd forinttal többet adna a szolgálatnak a működőképességének megőrzésére, a koraszülöttmentés támogatásának emelésére és új mentőautók beszerzésének biztosítására.

Jelentősen növelnék az ellenzéki politikusok a helyi önkormányzatok támogatásait is. Ezek között a normatív hozzájárulásokat tekintve - a gyermekétkeztetéssel kapcsolatban - a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatás feladataira például plusz 16,9 milliárd forintot adnának, a közoktatási hozzájárulások terén pedig 3,4 milliárd forinttal növelnék a nemzetiségi nyelvű, a két tanítási nyelvű oktatás, illetve a nyelvi előkészítő oktatás támogatását. A fideszes és KDNP-s képviselők segítenék több pénzt adnának a művészeti iskoláknak is.

A független országgyűlési képviselők közül Herényi Károly egy, Almássy Kornél három, Pettkó András pedig öt módosító indítványt nyújtott be, amelyekből egyet Dragon Pállal közösen jegyez.

Az SZDSZ mintegy kéttucat indítványt jegyez.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-02-06 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!