Gazdaság

VDSZSZ-sztrájk: a többi szakszervezet még tárgyal

2009-10-09 22:31

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A vasutas szakszervezetek és a kormány között október 20-án és október 26-án folytatódik az egyeztetés a közösségi közlekedés átalakításáról, valamint a vasúti munkahelyekről a kollektív munkaügyi vita keretében, ugyanakkor az egyik szakszervezet, a VDSZSZ már bejelentette, hogy a sztrájk mellett döntött.

A Vasutasok Szakszervezete, a Mozdonyvezetők Szakszervezete, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete azért kezdeményezett közösen kollektív munkaügyi vitát, mert elutasítják, hogy a kormány jövőre 40 milliárd forinttal csökkentse a vasút finanszírozását. Kifogásolják a helyközi közösségi közlekedés, közte a vasutasokat érintő kedvezmények tervezett átalakítását is.

A pénteki egyeztetésen a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) kivételével a tárgyaló felek emlékeztetőt írtak alá, amely egyebek között rögzíti, hogy a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter legkésőbb 2009. november 1-jén hatályba lépteti a vasúti utazási kedvezményekről szóló rendeletet, amely szabályozza a vasutas munkavállalók és családtagjaik menetkedvezményét.

Andrási Miklós, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, a kormány tárgyalásra kijelölt képviselője konstruktívnak nevezte a pénteki egyeztetést, mert sikerült megállapodni a vasutasokat megillető menetkedvezményekben azokkal a szakszervezetekkel, amelyeknek fontos a vasutasok ügye.

Kérdésre válaszolva Andrási Miklós azt mondta, hogy a kedvezményeknek megvan az anyagi fedezetük.

Borsik János, a Mozdonyvezetők Szakszervezetek ügyvezető alelnöke az egyeztetést követően elmondta, hogy fontos követelésük november elsejével teljesül a menetkedvezményről szóló miniszteri rendelet kiadásával. A vasút átalakításával kapcsolatban a legnagyobb gondnak azt látja, hogy sem a tárcának, sem a vasúti cégcsoportnak nincs előzetes hatásvizsgálata arról, hogyan érinti a vasutas munkavállalókat a változás.

Borsik János hangsúlyozta, hogy a közösségi közlekedés átalakításáról a kormánynak kell döntenie, mert egy ilyen fajsúlyú döntés nem a szaktárca kompetenciája.

Bárány Balázs, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének alelnöke az egyeztetés után újságíróknak elmondta, kedden a választmányi ülés dönt arról, hogy mikor folytassák a gördülő sztrájkot. Azért sztrájkolnak, mert a kormány érdemben nem tárgyal - mutatott rá.

Kérdésre válaszolva Bárány Balázs a gördülő sztrájk folytatását jövő hétre végére, vagy az azt követő hét elejére valószínűsítette.

A VDSZSZ alelnöke hangsúlyozta, hogy a menetkedvezményről szóló emlékeztetőt a VDSZSZ azért nem írta alá, mert a kormányzat által tervezett vasúti átalakításban érintett több ezer ember kikerül a rendelet hatálya alól, rájuk nem vonatkozik majd a kedvezmény.

Bárány Balázs kiemelte, hogy a közösségi közlekedésből nem kellene forrást kivonnia a kormánynak, mert a feketegazdaság felszámolásával keletkező bevételből jutna erre a célra is. A vasút átalakítása munkahelyek megszűnéséhez vezet, ezt sem fogadják el - hangsúlyozta.

Simon Dezső, a Vasutasok Szakszervezet elnöke az egyeztetést követően az aláírt emlékeztetőt jónak értékelte. Utalt arra, hogy 2006 január 1. óta próbálkoztak egy olyan megállapodással, amelyet most szignáltak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vasutas menetdíjkedvezmény a többségi MÁV-tulajdonban lévő leányvállalatok új belépőire is vonatkozik majd.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-02-08 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!