Gazdaság

Útfelújítások Tokaj-Hegyalján

2009-10-09 16:39

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Az Észak-Magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében most induló projektben három mellékutat újítanak fel. Az összesen 22,3 kilométeren zajló munkálatok valamivel több mint 868 millió forintba kerülnek, ezt teljes egészében az Európai Unió támogatási alapjai fedezik. A beavatkozás mintegy 7500 ember mindennapjait teszi élhetőbbé.

A magyarországi közutak ÉMOP által finanszírozott 2007–2008-as felújítási programját a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kezeli projektgazdaként. Ennek keretében az Észak-Magyarországi régióban 2009 tavaszán összesen 16, ebből Borsod-Abaúj-Zemplénben kilenc projekt keretében zajlik 2008-ban és 2009-ben a négy és öt számjegyű utak felújítása.

Az elmúlt hetekben vonult fel a kivitelező a Tarcal–Prügy összekötő útra, az Encs–Szegilong összekötő út Erdőbénye és Szegilong közötti szakaszára, valamint a 3611-es utat Kesznyétennel összekötő útra (3617, 3705 és 3613 jelű út). Az érintett útszakaszok együttes hossza 22,3 kilométer.
A felújítást műszaki értelemben az indokolja – mondta el a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője, Légrádi Veronika –, hogy az utak burkolatán felületi hámlások, kopások, repedések jelentek meg, a forgalom hatására a teherbírás csökkent. A vízelvezető rendszer is felújításra szorul. Ennek megfelelően most kiszélesítik az utakat, megerősítik az aszfaltburkolatot, kitisztítják az árkokat és átereszeket, rendezik az útpadkákat. A kijelölt szakaszokon összesen öt hidat is felújít a szabályos közbeszerzési eljárás nyerteseként kiválasztott cég, a Colas Építő Zrt. és a Magyar Aszfalt Kft.
 Kántor Dezső, Erdőbénye polgármestere elmondta: Sok év javítgatás után a felújítás gyakorlatilag „a mindent jelenti” a településnek, az út Erdőbénye köldökzsinórja. A környéken ipari tevékenység alig van, a helybeliek a turizmusból, a szőlőből, a borból élnek. A felújítás után megnövekedhet a befektetői érdeklődés. „Nem eshet meg többé, hogy egy jelentősebb turistacsoport az út állapota miatt kerülje el a települést” – mondta a polgármester.


Légrádi Veronika szintén hangsúlyozta, hogy olyan térségről van szó, amelyik számára a kistérségi központokhoz, illetve az országos közúthálózathoz való csatlakozás esély a felzárkózásra. A felújításban közvetlenül érintett lakosság létszáma a Magyar Közút becslése szerint a települések lakosságszáma alapján mintegy hétezer-ötszáz fő. Novemberben már a felújított utakon közlekedhetnek az itt élők és az ide látogatók is.


A beavatkozások a magyar költségvetést közvetlenül nem terhelik: a 868 millió forintos összköltséget az Európai Regionális Fejlesztési Alap forrásaiból fedezik.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-01-31 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!