Gazdaság

Miskolc - 2010

2009-10-09 09:40

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE mechatparkatad.png

Október 14-én rendezik meg Miskolcon a II. Technopolisz konferenciát, a befektetés—ösztönzési munkáról, a Pólus Program eredményeiről és a helyi gazdaságfejlesztés sikertényezőiről. - Ez egy olyan egyedülálló alkalom, amelyen a döntéshozók, a gazdasági élet és a közvetítő szervezetek egyaránt képviseltetik magukat, és párbeszédet folytathatnak - nyilatkozta Józsa Viktória, a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési vezetője.  

A Nemzeti Fejlesztési Terv II. kiemelt célként jelöli meg a területfejlesztést, a területi versenyképesség növelését, vidéki pólusok létrehozását. Erre öt vidéki nagyvárost jelöltek ki - Miskolcot, Debrecent, Győrt, Pécset, Szegedet - két további város (Székesfehérvár és Veszprém) pedig társközpontként szerepel. Miskolc technikai, technológiai központja kíván lenni az országnak, a városban a Technopolisz Iroda (Pólus Iroda) a Miskolc Holding Zrt. Gazdaságfejlesztési Irodájának szervezetében működik.

- Miskolc tudatosan, konszenzuson épülő stratégia mentén, széles partnerségi körrel valósítja meg a fejlesztési projekteket, melyeknek az első pozitív hatásai, eredményei már most is látszanak. A Világgazdaság 2009. július 31-i számában megjelent adatok alapján Miskolc országosan, a vidéki Pólus Városok között az első helyen szerepel a megítélt, illetve az igényelt és a megítélt támogatások arányát illetően - mutatott rá Józsa Viktória.

Elmondása szerint fontosnak tartják a közös gondolkodás, közös felelősségvállalás, közös érdekképviselet - mint gyakorlat - megteremtését, a helyi gazdaságfejlesztési tevékenység további erősítését, a stratégiai nagyprojektek közös célok alá rendelését. A Technopolisz Program megvalósítása során, a Pólus Koordinációs Testület működtetésével a szereplők közötti kommunikáció új formája teremtődött meg. Rendszeres időközönként közös asztal mellé ülnek a meghatározó szereplők, ennek a kölcsönös és folyamatos információátadásnak a gyakorlata a Technopolisz Program kapcsán alakult ki. Kiemelkedő fontosságúnak tekintik a nemzeti-, a regionális- és a helyi-, azaz a különböző területfejlesztési szintek közötti együttműködést is, - mind a hatósági, mind a kedvezményezetti oldalról - mely a nemzeti Pólus Programiroda hatékony koordinálásával valósul meg.

- A közeljövőben nagy hangsúlyt fektetünk a regionális hatás biztosítására, a társvárosokkal való együttműködésre a régióban. Elő kívánjuk segíteni önkormányzati és magántőkés fejlesztések összekapcsolását, s azt, hogy a nagy infrastruktúrafejlesztési projektek megvalósítása mellett, a vállalkozásfejlesztésre, az önkormányzat(ok) és a helyi vállalkozások, valamint nagyvállalatok között is szorosabb, hatékonyabb együttműködés alakuljon ki - hangsúlyozta Józsa Viktória. A gazdaságfejlesztési vezető elmondta: a közelmúltban a betelepült vállalkozások visszajelzései, az elért eredmények, az egyablakos rendszer, a helyi vállalkozásfejlesztési és befektetés-ösztönzési rendelet, az Európai Vállalkozási Díj, a Pólus Információs Napok sikere alapján úgy látják, erre van a legnagyobb szükség.

Az együttműködés, a rendszeres kommunikáció egyik – az országban egyedülálló, új - eszköze lesz az október 14-én megrendezésre kerülő Miskolc – 2010 II. Technopolisz konferencia, melyen a befektetés—ösztönzési munkáról, a Pólus Program eredményeiről és a helyi gazdaságfejlesztés sikertényezőiről értekeznek a téma szakértői. A meghívott előadók kerekasztal beszélgetésen elemzik a vállalkozások munkahelymegőrző szerepét, s a legnagyobb miskolci vállalatok, a városba települt befektetők képviselői is értékelést tartanak. Szekcióülésekre is sor kerül, mechatronika, információs-kommunikációs technológia, anyagtudomány és nanotechnológia, környezetipar témákban. - Ez egy olyan egyedülálló alkalom, amelyen a döntéshozók, a gazdasági élet és a közvetítő szervezetek egyaránt képviseltetik magukat, és párbeszédet folytathatnak - emelte ki a Miskolc Holding Zrt. gazdaságfejlesztési vezetője.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-02-08 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!