Gazdaság

Jelentősen csökkenhet a miskolci távhőszolgáltatás ára

2009-09-11 18:30

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE radiator.jpg

A városvezetés szándéka szerint a 2009. szeptember 24-i közgyűlésen kerül napirendre és egyben elfogadásra a távhőszolgáltatás 11,4%-os hődíjcsökkentésére vonatkozó előterjesztés, amennyiben a Magyar Energia Hivatal szeptember 23-ig jóváhagyja a Miskolci Hőszolgáltató Kft. (MIHŐ) által beadott árelőterjesztési dokumentációt.

A távhődíj csökkentése 32 ezer távfűtéses lakásban élő számára jelent költségcsökkentést. Az árcsökkentésre az ad lehetőséget, hogy a szabadpiaci földgáz-kereskedelemnek köszönhetően a MIHŐ Kft. új, előnyös szerződést kötött az EMFESZT Kft.-vel, aminek kapcsán 2009. október 1-jétől csökken a tüzelőanyag beszerzése. Ugyancsak a csökkentés alapját jelenti, hogy az elmúlt években a Miskolc Holding tagvállalataként a MIHŐ Kft. olyan szakmai, modernizációs fejlesztéseket hajtott végre, amely lehetővé teszi a stabil árcsökkentést.

Ennek köszönhetően a MIHŐ Kft. és a MIFŰ Kft. közötti hőszolgáltatási szerződés és hődíj-kalkuláció alapján a hődíj árát 11,4%-al, míg a hideg víz felmelegítési árát 9%-al lehet csökkenteni. A jelenlegi változások nem érintik az alapdíjat, hiszen az ahhoz köthető árak nem változtak.

A gázárat úgynevezett gázévre (amely jelen esetben a 2009. 07. 01 – 2010. 06. 30. közötti időszak) számolják ki. Amennyiben a távhőszolgáltató beszerzési áraiban különbség keletkezik, mint jelen esetben is, akkor a Miskolci Önkormányzat távhőszolgáltatási díjáról és díjalkalmazási feltételeiről szóló rendelet alapján módosítani lehet az aktuális árakat.

A MIHŐ Kft. által végzett hődíj-kalkulációkat úgynevezett árelőterjesztési dokumentációban nyújtotta be 2009. augusztus 25-én a Magyar Energia Hivatal felé, amelynek az állásfoglalása szükséges ahhoz, hogy 2009. október 1-jével már a csökkentett hődíjat és hidegvíz-melegítési díjat kelljen fizetni a lakosságnak. A MIHŐ Kft. számításai szerint egy átlagos – energiatámogatásban nem részesülő –, 55 négyzetméteres lakásban, bármiféle hőszigetelési fejlesztés nélkül, éves szinten 25 000 forinttal csökken a távhőszolgáltatás.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!