Környezet

Energiavadászat az iskolában

2009-09-09 09:58

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A környezetvédelmi tárca a szeptemberi tanévkezdéssel egy időben indítja el azt a szemléletformáló iskolai versenyét, melyen az általános iskola felső tagozatos diákjainak kívánja felhívni a figyelmét a környezetvédelem és energiamegtakarítás fontosságára, az „Egy mozdulat” program részeként.

Minden egyes alkalommal, amikor lakásunkban fűtünk, vagy hűtünk, ebédet főzünk vagy autóba ülünk, olyan döntéseket hozunk, amelyek hatással vannak környezetünkre. Ilyenkor ugyanis fosszilis energiahordozókat (például földgázt, szenet, benzint) égetünk el, amely során üvegházhatású gázokat, elsősorban szén-dioxidot juttatunk a légkörbe. Ezzel pedig mindnyájan hozzájárulunk az éghajlatváltozáshoz. Ahhoz, hogy otthonunkban 1 kilowattórányi áramot elfogyaszthassunk, az erőmű csaknem 3 kilowattórányi energiát használ fel.
A zöldtárca ennek érdekében „Egy mozdulat” néven országos iskolai program keretében több mint 3000 intézményben szeretné mozgósítani az általános iskolák felső tagozatos diákjait, akik a környezeti terhelés, az éghajlatváltozás okozta negatív hatások és a klímatudatossággal nyerhető előnyök (anyagi és egészségi) témákban versenghetnek egymással. A program kiemelt célja, hogy a jövő generációjában tudatosuljon, mennyire fontos feladat környezetünk védelme.
„A következő generációnak környezet- és energiatudatos nevelése, és környezetvédelem iránti elkötelezettségének erősítése kiemelt jelentőségű, hiszen a gyerekek környezetfókuszált oktatása egész életre szóló szemléletformálást eredményez. A bevonásuk nélkül nem lehet beszélni hosszútávon környezetére odafigyelő lakosság megteremtéséről.” – mondta az iskolai programról Szabó Imre miniszter.Az „Egy mozdulat” játékban résztvevő osztályok között kisorsolnak egy osztálykirándulást valamelyik nemzeti parkba, az osztály regisztrált diákjai pedig kerékpárt illetve hazai hírességek által dedikált pólót nyerhetnek.
A versenyen olyan osztályok vehetnek részt, akik tanárai a játék ideje alatt elektronikusan regisztrálnak a www.egymozdulat.hu internetes oldalon. A jelentkezést követően a diákok egy tanóra keretében hallanak majd a környezetvédelemről és az energiamegtakarítás lehetőségeiről, otthon használható tippeket, ötleteket kapva. A tanárok az „Egy mozdulat” honlapról letölthető óravázlattal és háttéranyagokkal készülhetnek fel a rendhagyó tanóra megtartására. Az előadások után a játékban résztvevő osztályok tanulói a témához kapcsolódó feladatlapokat kapnak, amit november 30-ig küldhetnek vissza, hogy részt vehessenek a december 9-i sorsoláson. Az osztályok közötti verseny részvételének feltétele hogy az osztály legalább 10 kitöltött feladatlapot megküldjön a szervezőknek, és hogy legalább 10 tanuló részt vegyen az energiavadászatban. Az energiavadászat során a tanulónak fel kell mérnie, hogy mit is jelent az energiamegtakarítás otthon, a gyakorlatban: a játékosnak fel kell jegyezni, hogy mennyi gázt, vizet, áramot fogyasztott a családja egy nap alatt, majd az Egy mozdulat honlapon található Energiakalkulátor segítségével ki kell számolnia, hogy az újonnan megtanult környezetbarát tippek alkalmazását követően mennyivel csökkent az otthoni energiafelhasználás.
Az érdeklődők a pályázatról további információkat a www.egymozdulat.hu/iskolaprogram weboldalon találhatnak.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-17 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!