Gazdaság

Körvonalazódott ma a jövő évi költségvetés

2009-08-30 15:05

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Elégedetten távozott a miniszterelnök a parlamentből, ahol a jövő évi költségvetés tervezetét véglegesítette az MSZP munkacsoportjainak vezetőivel. Az önkormányzati megszorító csomag részletei körvonalazódnak, az SZDSZ egyelőre tiltakozik, de a szavazás még messze van. A költségvetés összeállításáért felelős Oszkó Péter pénzügyminiszter nem volt jelen az egyeztetésen.

Az önkormányzati megszorítócsomag összetétele a miniszterelnök és az MSZP-frakció munkacsoport vezetőinek két és fél órás egyeztetése után sem vált ismertté. Annyi tudható volt, hogy a 120 milliárdból 50-et úgy spórol meg jövőre a kormány, hogy felfüggeszti a kizárólag hazai költségvetési forrásból finanszírozott fejlesztéseket. Úgy tudni, további 35 milliárd forintot megtakarítást jelent a Lamperth Mónika által említett feladatcsökkentés. Egyelőre nem tudni, hogy az önkormányzati feladatokat vagy azok egy részét az állam átveszi-e, vagy a feladatcsökkentés a közszolgáltatások szűkítését jelenti-e.

A maradék, szintén 35 milliárd forint az oktatási és a szociális normatívák csökkentéséből jöhet össze, ami a közszolgáltatások színvonalának romlásával járhat együtt. Erre utal a Hír Televízió birtokába került munkaanyag, amely az oktatási területen a bürokrácia csökkentése mellett az iskolai osztályok vagy óvodai csoportok létszámának emelésével, illetve az intézmények minimális felszereltségére vonatkozó előírások enyhítésével számol. A szociális területen a személyes gondoskodást nyújtó intézményeknél várható létszámcsökkentés. A közösségi közlekedés költségvetési támogatását a kormány 2010-től a GDP 1 százalékában határozná meg, ami 40-70 milliárd forintos megszorítást jelentene. A MÁV és a Volán-járatok párhuzamosságainak megszüntetése mellett a kormány a jövőben nem vállalná át a vasúttársaság veszteségének finanszírozását. Az egyeztetésen állítólag elhangzott, az egészségügyi költségvetés megőrzi reálértékét, a rendészeti tárca pedig több pénzt kap jövőre, mint az idén.

A szocialisták frakcióvezetője nem volt hajlandó számokat elárulni, mivel a konkrét számok megtárgyalása a „hétfői frakcióülés a tulajdonképpeni feladata”. A 3,8 százalékos hiányt viszont „mindenféleképpen kőbe vésettnek” kell tekinteni – tette hozzá Mesterházy Attila.

A Fidesz szerint nem ért véget a Gyurcsány-korszak, mert a kormány most is brutális megszorításokat tervez, miközben eltitkolja a valós számokat. Mesteházy Attila egyébként fontosnak tartotta megjegyezni, az elmúlt húsz évben nem fordult elő, hogy a költségvetés fő számairól nem a kormány, hanem a legnagyobb kormánypárt frakciója tárgyalt először.

Az SZDSZ-t továbbra is megosztja a tervezett önkormányzati megszorítás. A pártvezetés elfogadhatatlannak nevezte a 120 milliárd forintos csomagot, amely Retkes Attila elnök szerint a közintézmények működését veszélyezteti. Kóka János frakcióvezető viszont nem utasította el kapásból a forráskivonást, miután kedden Bajnai Gordon miniszterelnökkel egyeztetett. Ő a költségvetés elfogadásának feltételéül az önkormányzati feladatok csökkentését szabta, a szocialistákhoz és több önkormányzati érdekképviselethez hasonlóan.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-08 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!