Gazdaság

OKM: nem vonnak el pénzt az egyetemektől

2009-08-29 12:41

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Sem új zárolás, sem új elvonás nincs a felsőoktatásban az idei évre, az intézményeknek maradványképzési kötelezettségük van, amely ismert előttük - mondta Manherz Károly, az oktatási tárca felsőoktatási szakállamtitkára a Fidesz által megfogalmazottakra reagálva.

A felsőoktatási intézményeknek az idei évre összesen mintegy 36 milliárd forintos maradványképzési kötelezettségük van, ezt az összeget 2010. január 1-től felhasználhatják - mondta a szakállamtitkár.
   
Manherz Károly közlése szerint a felsőoktatási intézményekkel tárgyaltak arról, mekkora összeget és miből tudnak e célra elkülöníteni. A felsőoktatási intézmények nyilatkoztak arról, hogy a maradványképzési kötelezettségüknek támogatásból, bevételből vagy más forrásukból tennének eleget.
   
Ez nem elvonás, ez a pénz ott marad az intézményeknél - közölte Manherz Károly, hozzátéve: nincs szó arról, hogy az intézmények ne tudnának fűtésszámlát fizetni vagy egyéb gondok merülnének fel - tette hozzá.
   
Pósán László, a Fidesz országgyűlési képviselője pénteken azt mondta az MTI-nek, hogy várhatóan összesen mintegy negyvenmilliárd forintot kell zárolniuk a felsőoktatási intézményeknek még az idei évben, az összeg az oktatás színvonalát is hátrányosan befolyásolhatja.   
   
Az Országgyűlés oktatási és tudományos bizottságának tagja azt mondta, információi szerint a Debreceni Egyetem és a hasonló nagyságrendű intézmények számára ez az intézkedés 2-3 milliárd forintos hiányt jelenthet. Ez a nagyságrend - ha az egészségügyi finanszírozást nem számítják bele - az intézmények büdzséjének 5-10 százaléka is lehet.
   
Pósán László szerint az intézkedés azzal járhat, hogy csúszik például a közüzemi számlák kiegyenlítése, a szerződéssel alkalmazásban állók díjazásának a kifizetése, vagy érintheti a pályázaton elnyert pénzek felhasználását. Hátrányosan érintheti a zárolás az oktatási tevékenységet is, a könyvtárállomány bővítését, vagy például visszafoghatják a laborok használatát az intézményekben, de elképzelhető a fűtés visszafogása is a későbbiekben - mondta.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-06 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!