Gazdaság

Sokat költünk a patikákban

2009-08-26 06:45

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Három év alatt több mint 70 százalékkal nőtt a lakosság vényköteles gyógyszerekre fordított kiadása – derült ki a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) felkérésére készült felmérésből. Ennek legfőbb oka az orvosságokhoz adott tb-támogatás csökkentése.

A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a fizetőképes kereslet csökkenése miatt gyakran nem váltják ki a betegek a doktor által felírt szert, vagy felezik az elrendelt dózist. Ám ez súlyos következményekkel járhat a gyógyulásra, sőt, a nem kellően kezelt betegség súlyosbodása miatt később többe kerül a gyógyítás a biztosítónak is.
 
Ezért a gyógyszerész kamara elnök, Horváth Tamás azt reméli, nincs valóságalapja annak a hírnek, hogy jövőre 20 milliárd forinttal csökkentenék az egészségbiztosító gyógyszerkasszájának idei, 300 milliárdos előirányzatát, és annak sincs, hogy megvonnák a kis forgalmú patikák működési támogatását. Ez utóbbi miatt ugyanis 500-700 gyógyszertár mehet tönkre a 2400 közül, ami nem csupán a vállalkozó gyógyszerészek tragédiája lenne, de kockáztatná a kistelepülések lakosságának a gyógyszerellátását.
 
Jelenleg 750 patika jogosult a költségvetésben előirányzott 490 millió forintos támogatásra, az e címen kifizetett öszszeg tavaly 638 millió volt. Az is kiderült a júniusban, ezer fő megkérdezésével végzett felmérésből, hogy minden második válaszadónak legfeljebb havi nettó 90 ezer forintos jövedelme van. És míg 2006-ban egy átlagos magyar család havonta közel négyezer forintot költött orvosságokra, ez az összeg jelenleg 6500 forintot tesz ki. Nehezebb helyzetben vannak a krónikus betegek, ők két éve havonta átlagosan 7400, tavaly 9500 forintot hagytak a patikákban a receptköteles gyógyszerek kiváltásakor. Az is kiderült, hogy tízből hét beteg ugyancsak havonta átlagosan 11 600 forintot költ a vényköteles és vény nélkül is megvásárolható orvosságokra. Ez utóbbiakat inkább a fiatalabbak vásárolják, ami összefügg az öngyógyítás és a preventív gondolkodás térhódításával.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-11-30 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!