Gazdaság

Idén is lesznek alma-csaták?

2009-08-26 05:46

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE almaterm.jpg

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a tavalyinál kevesebbet fizet az ipari alma kilójáért a termelőknek a piac többségét birtokló Agrana Juice Magyarország Kft. A társaság ügyvezető igazgatója a felvásárlás megkezdésére utalva elmondta: az osztrák érdekeltségű cég 11 forintot, vagyis 4 eurócentet fizet kilogrammonként a termelőknek. Ez a felvásárlási ár ismét előrevetíti azt a képet, amivel már az elmúlt években is találkozhattunk egy-egy almáskert mellett elhaladva. Leszedetlen ültetvények, a sorok között mindenhol alma... Miközben a növényvédő szerek ára az egekben. Már előre lehet hallani az almatermelők segélykiáltásait. 

A felvásárló Kft. ügyvezetője, Szigeti Zoltán elemondta: tavaly 9 eurócent volt a megegyezéses ár, de azóta 900-ról 600 euróra csökkent az almasűrítmény tonnánkénti világpiaci ára. Hozzátette: a cég 3500 szerződéses partnerétől 200-220 ezer tonna alma átvételét és feldolgozását tervezi. 

Mint emlékezetes, tavaly augusztus 25-én vették blokád alá magasabb felvásárlási árat követelve a szabolcsi gazdák az Agrana vásárosnaményi üzemét. Akkor a felvásárlók 15-20 forintos kilónkénti árat ajánlottak, a gazdák viszont harmincat kértek.

Az Alma Terméktanács mára szakmai egyeztetésre hívta a termesztésben és felvásárlásban érintett feleket Újfehértóra. A megbeszélés témája az alma piaci helyzete lesz. 


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-12-10 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!