Gazdaság

Kétségek között a hazai bortermelők

2009-08-24 20:50

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE tokajiker.jpg

Az uniós borreform előírásai szerint augusztustól pontos eredetmegjelöléssel és földrajzi jelzéssel is el kell látni a Magyarországon palackozott borokat. Az erre vonatkozó hazai rendeletek egy része azonban még nem lépett hatályba, így a bortermelők most nem tudják, hogy pontosan mit is kell tenniük annak érdekében, hogy megfeleljenek az új szabályoknak.

Az európai uniós borpiaci reform értelmében Magyarországon is bevezetik az oltalom alatt álló eredetmegjelölést és a földrajzi jelzések megkülönböztetését. Ez azt jelenti, hogy az eddig használt három kategória a minőségi, a táj- és az asztali bor megváltozik, és megújul a származási bizonyítvány is.

Elvileg az új jogszabályokat augusztus elsejétől már alkalmazni kellene, de többségük még tárcaközi egyeztetéseken van, azaz nem lépett hatályba. A borászok szerint ennek minél előbb meg kellene történnie, hiszen a 2009-es évjáratú palackokat már a megfelelő feliratokkal kell ellátni.

A borászok megfogalmazása szerint: a baj ott van, hogy törvény már van, végrehajtási utasítás még nincs. A szüret már van ahol megkezdődött és a Márton-napi borokat november elején palackozni kell, de még nem tudják, hogy fogjuk őket hívni, melyek lesznek a hivatalos elnevezések.

Elképzelések szerint a jobb ellenőrizhetőség érdekében a borminősítés rendszere is megváltozik Magyarországon. Eddig csak egy helyen lehetett ilyet elvégeztetni, a jövőben régiónként külön intézetekre vár majd ez a feladat.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-12-01 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!