Gazdaság

Több helyen, többet nyaraltunk üdülési csekkből

2009-08-23 13:13

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE udulesicsekk.jpg

Tavaly több mint 21 milliárd forint értékben váltottak be üdülési csekket a kereskedelmi szálláshelyeken, amelyből 14 milliárd forintot a szállodákban regisztráltak - tájékoztatott a KSH. A kereskedelmi szálláshelyeken és a szállodákban egyaránt 28 százalékkal nőtt a beváltott csekkek értéke az előző évhez képest. 

Az üdülési csekkek 41 százalékát a szállodákban, 14 százalékát a panziókban és további 6 százalékot az egyéb kereskedelmi szálláshelyeken váltották be 2008-ban - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatásából.

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által szolgáltatott adatokból kiderül: tavaly a szállodák és panziók részesedése az összes üdülésicsekk-beváltásból 4, illetve 1 százalékponttal mérséklődött 2007-hez képest.

A kereskedelmi szálláshelyek jelentése alapján 2008 júliusában 2010 kereskedelmi szálláshely fogadott el üdülési csekket fizetőeszközként, amely 9 százalékkal haladta meg a 2007. évit.

A korábbi években az elfogadóhelyek többségét a szállodák alkották, a panziók és az egyéb kereskedelmi szálláshelyek részesedése közel azonos volt. Az elmúlt évek során a panziók egyre inkább felzárkóztak, így 2008-ra részesedésük már meghaladta a 35 százalékot, míg az egyéb szálláshelyek aránya az üdülési csekket elfogadó egységek között 28 százalékra csökkent.

A beváltott csekkek értéke a kereskedelmi szálláshelyeken az összes árbevétel 9 százalékát adta, ezen belül a belföldi bruttó szállásdíj 40 százalékát tette ki. A szálloda típusú egységekben és az egyéb szállástípusok esetében (turista- és ifjúsági szállók, üdülőház, kemping) a beváltott üdülési csekkek aránya a belföldi bruttó szállásdíjból 40, 43 százaléka volt.

Az előző évhez viszonyítva a beváltott csekkek aránya az összes árbevételből 3 százalékponttal, a belföldi szállásdíj esetében 7 százalékponttal nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek által jelentett beváltott üdülési csekkek értéke meghaladta a 15 milliárd forintot, amelyből 12 milliárdot a szállodákban regisztráltak. Az egycsillagos szállodák kivételével minden szállástípusban nőtt a beváltott csekkekből származó bevétel.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-02-27 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!