Gazdaság

Kevesebb mézet hordtak a méhek

2009-08-23 06:11

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Miközben a világban a gazdasági válság hagyja ott a nyomát, a méhészeket egy másik „válság” is sújtja: a szélsőséges és változatos időjárás miatt a méhek kevesebb mézet termelnek. Nemcsak a növényekre, hanem az állatokra is hatott az idei, meglehetősen szélsőséges és változatos időjárás. A fák, szántóföldi növények virágzásának ideje kissé eltért a korábbi évekétől, ezért az áttelelő mézelő rovarok kevesebb virágport tudtak gyűjteni.

Nem beszélve arról, hogy a csapadékhiány miatt ritkábban kelt szántóföldi ültetvényeken is kevesebb virágot találtak a méhek. A repcében például nagy károkat okozott a hirtelen jött, s sokáig tartó forróság. Az idei esztendő változatos időjárású tavasza nem kedvezett a méhészeknek, hiszen az átlagosnál jóval hidegebb március miatt a méhcsaládok nagyon lemaradtak a fejlődésben, sok család el is pusztult a télen, vagy épp a kora tavaszi fagyokban. Ezt a gondot tovább fokozta az áprilisi aszályos és nagyon meleg időjárás, hiszen a növények hirtelen fejlesztették virágjukat, és ez is a méhek lemaradását idézte elő.
 
Az akác virágzása idején viszont az időjárás kedvező volt, és ekkorra a méhcsaládok is megerősödtek, így a vándorméhészek elég jó eredménnyel zártak. A kedvező képet sajnos elrontja valamennyire, hogy a hideg tavasz miatt sok méhész jóval kevesebb méhcsaláddal termelt, mint amennyit tavaly betelelt. Így országosan csak egy jó közepes mennyiségű akácmézterméssel lehet számolni. Az aszályos május és július következtében nyári vegyesmézet csak nagyon kevesen pergettek, a napraforgó pedig szintén csak gyenge közepes eredményt hozott.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-02-27 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!