Közélet

Éjszaka paneltűz volt az Avasi lakótelepen! (frissítve)

2009-08-15 22:29

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE paneltuz.jpg

Már egy fél órája szirénázó tűzoltó és rendőrautók igyekeznek az Avasi lakótelepre. Eddigi információnk szerint, nem sokkal 22 óra előtt az egyik panelépületben tűz ütött ki.Halálos áldozata is van a Középszeren kitört paneltűznek!Az épülettel szemben lévő iskolában húzhatják meg magukat ma éjjel a kiégett lakásokban élők! 

Eddigi információink szerint a Középszer utca 18–20. szám alatti tízszintes épület körülbelül fél órán keresztül állt lángokban. A hetedik, nyolcadik, kilencedik és tizedik emeleten égtek ki a lakások, a tűzoltók kívülről mentőkosárral mentették a lakókat. A jelentések szerint füstmérgezéssel nyolc sérültet szállítottak kórházba. Közülük három sérültet újra kellett éleszteni. Őket a toxikológiai osztályra szállították.
 
Meg nem erősített hírek szerint egy fiatalember életét vesztette. A mentőautóban már nem tudták újraéleszteni.
 
Az oltás közben a helyszínre érkezett Miskolc polgármestere, Káli Sándor, Pásztor Albert, a megyeszékhely rendőrkapitánya is. De a helyszínre sietett Varga Zoltán, a terület képviselője is.
 
A Középszeren ez az egyetlen egy olyan épülettömb, ahol már elkészült a panelfelújítás. Ugyanakkor ez egy olyan épület, amelynek a szellőzőrendszere rendkívül jól tovább vezette a füstöt, a Nikecell égése során keletkezett gázokat. Sokan ezért szenvedtek kisebb-nagyobb füstmérgezést.
 
2009. augusztus 16., vasárnap hajnal

Még mindig tart a mentés a Középszer utcában. A ma hajnali jelentés szerint két ember vesztette életét és további kilenc sérültről van tudomásuk.
 
Leskó György, a miskolci polgári védelmi kirendeltség vezetője a helyszínen elmondta, hogy ketten haltak meg, egy harmadik ember állapota válságos. Hat lakás teljesen kiégett, több mint tíz lakás vált lakhatatlanná. A megrongálódott épületből a lakókat egyelőre a közeli iskolában helyezték el, később szükséglakásokat biztosítanak a számukra. Az önkormányzat az ellátásukról is gondoskodik – mondta Káli Sándor, polgármester.
 
Éjféltájban még folytak az utómunkák, sok tűzoltó- és mentőkocsi tartózkodott a helyszínen, az utcán több százan álltak. Az elsődleges adatgyűjtés alapján annyit lehet tudni a hajnali órákban, hogy egy hatodik emeleti lakásban keletkezett a tűz. A következő órákban – az oltás utómunkálatainak befejezését követően – azok a lakók, akiknek a lakása nem égett ki teljesen, visszatérhetnek a kiégett otthonukba, hogy a megmaradt értéktárgyaikat elvigyék. Vasárnap statikusok fogják átvizsgálni az épületet, és ők döntenek arról, hogy melyik lakásba térhetnek vissza a lakók.

Miskolc pokoli tornya
 
- Más ez a hajnal... Fél hat környékén, a nap első sugarai teljesen más nappali fényt vetettek Miskolc legnagyobb és az ország egyik legnagyobb panelházas övezetére, az Avas-déli lakótelepre.
 
Gyászba borult a térség. Most még aligha lehet tudni, hogy mi, vagy ki okozta a már lefekvéshez készülők óriási riadalmát egy olyan épületben, ahol, mint a pokoli toronyban, a fentieknek nincs menekvése. Csak az ablakon, erkélyen keresztül, a tűzoltók kosaras kocsijának segítségével, vagy a bizonytalan állapotban lévő lépcsőházban, lefelé van menekvés. Eközben az időtényező meghatározó sorsdöntő lehet, lett...

Akkor történt ez a megrázó tragédia, amikor arról beszélünk, hogy ellehetetlenülhet tavaszra a tűzoltóság, a tűzoltók munkája. A kétmilliárd forint költségvetési kurtítás, az adó emelkedése az eszközök beszerzésénél és a továbbképzés területén, további nehézséget okozhat a jövőben...

De van egy nagyon fontos, a jövőt nézve egy másik nagy megfontolásra váró könyörtelen tény is. A lakók, az önkormányzat és a kormányzat hármas egységében megvalósuló panelfelújításokkal, épületek „becsomagolásával”, műanyag ajtók, ablakok beszerelésével valódi pokoli tornyokat hozunk létre? A felhasznált szigetelőanyagok csak további veszélyeket tartogatnak számunkra? Mert ha igen, akkor az ezekben az épületekben élőknek valami másfajta életfilozófia szerint kell kialakítania a gondolkodását. Fel kell készülniük, fel kell készíteni őket, hogy mire számítsanak, hogyan védekezzenek, ha mégis nagy a baj! Mert most nagy volt... És két miskolci polgár életét követelte, nem is beszélve azokról, akik ezt a hétvégét valamelyik kórházban töltik, és egy örök rémképként marad emlékezetükben az óráknak tűnő menekülésre szánt másodpercek sokasága.

Lesz min elgondolkodnunk, nekünk, a panelprogram megvalósulását követően is itt élőknek, no meg azoknak a szakembereknek, politikusoknak, döntéshozóknak, akik ezen a szörnyű éjszakán szembesülhettünk, szembesülhettek a kegyetlen valósággal...
 

Egy középkorú hölgy és egyik gyermeke vesztette életét. Az édesanya másik gyermekét lélegeztető készülékek tartják életben a Borsod megyei kórházban. 


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-06-03 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!