Sport

Megtorpant a stadion felújítása?

2007-09-09 12:33

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE stadion2.jpg

Az Ifjúsági és Sport- minisztérium 2000-ben hirdette meg a stadion- rekonstruk- ciós programot: hároméves futamidőre 12,7 milliárd forint állami támogatással 38 labdarúgó-stadion felújítását tervezte. Az első három év alatt ebből mindössze négy pálya átépítése valósult meg. Vajon hol tart most a program, mi a helyzet az érintett stadionokban? Bennünket érthetően a diósgyőri létesítmény sorsa érdekel a leginkább, de mielőtt erre rátérnénk, nem haszontalan egy rövid visszapillantást tenni.

A Magyar Labdarúgó Liga 2000 őszén kezdte meg a felmérést az első és másodosztályú együttesek stadionjainál, s összesen 38 pálya fejlesztését határozta el. Az ISM 2001-ben és 2002-ben egyformán 4-4 milliárd forint állami támogatást fordított volna a rekonstrukcióra, a terv 2003-ra 4,7 milliárdot irányzott elő. A 2000 decemberében ismertetett elképzelések szerint úgy tervezték, hogy mindegyik pálya részben fedett lelátóval és 25 ezer ülőhellyel rendelkezik. Ezeknek az A-kategóriásnak nevezett arénáknak az átalakítására 1 milliárd 856 millió forintot szántak. 2001 végéig összesen 12 stadiont kellett volna felújítani, a valóságban azonban csak az újpesti és a monori pálya építése fejeződött be. 2003. júniusig tervezték felújítani a következő stadionokat: Fáy utca, Kaposvár, Pécs, Siófok, Szeged (B kategória), Békéscsaba, Miskolc, Hungária körút, Sopron, Szombathely, Szolnok, Tatabánya, Pápa (C kategória), Bozsik-stadion, BKV Előre, BVSC, Csepel, Csongrád, Dorog, Fót, Hévíz, Kunszentmárton, Marcali, Nagykanizsa, REAC és Százhalombatta (D kategória).
A 38 stadion átalakítása vállalkozói forrás bevonásával – erre 1,715 milliárdot terveztek – és önkormányzati támogatással összesen 21 milliárd forintba került volna. Közben az eredetileg tervezett 38 stadion 24-re csökkent.
Miskolc Város Közgyűlése 2001 decemberében döntött a diósgyőri stadionkomplexum építéséről. Az átadást 2003 elejére ígérték, ám a tervekből eleinte meglehetősen döcögős megvalósítás bontakozott ki. Az első ütemben 555 millió forintos felújítás szerepelt, majd egy UEFA-előírásoknak megfelelő létesítmény készült volna el. A stadion rekonstrukciós terveire meghívásos ötletpályázatot írtak ki, amelyre négy pályamű érkezett. A győztes az első fázisban a játékos öltözők, a közönség által használt WC-k, 3000 ülőhely, a sajtó- és VIP-páholy, a média-közvetítőhely, a játékoskijáró és a kispad kialakítását valósította volna meg, majd az öltözőépület fölötti lelátó befedése, az edzőpályák korszerűsítése, a stadion beléptető rendszere, az eredményjelző, a hangosítás, a pályavilágítás és 300 gépkocsi parkolását biztosító hely létrehozatala következett volna. Ehhez a GYISM 355 millió forintja mellé az önkormányzatnak 180 millióval kellett beszállnia. A program számolt mintegy 20 millió forint vállalkozói tőkével is. (Távlati tervként felvetődött egy új stadion építése, amelynek helyszíneként a Budapestről Miskolcra vezető út melletti üres telekrészt, esetleg a Csorba-tó környékét álmodták meg.)A korábbi városvezetés terveivel ellentétben a villanyvilágítás megépítésének munkálatai késtek, és csak 2003 szeptemberében kezdődtek. Novemberben kigyúltak a fények, az első esti mérkőzést a Kecskemét ellen játszotta a második vonalban szereplő együttes, és 0–2-re veszített. A folytatásban pótolták a megrongálódott tribün tetőszerkezetét, a nagy áttörésre azonban 2006 áprilisáig kellett várni, amikor birtokba lehetett venni a vadonatúj öltözőket, irodákat, a kiszolgáló helyiségeket, illetve a sajtópáholyt. Azóta viszont nagy a csend. Vajon mi az oka? – kérdeztük Nagy Bélától, a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Kht. igazgatójától.
– Tudomásom szerint jelenleg a tulajdonviszonyok rendezése a vége felé jár. Amint pont kerül az ügy végére, akár azonnal jelentős változás következhet be. A stadion korábban a DAM birtokában volt, aztán Miskolcé lett. Tartozás fejében az APEH, majd az Államkincstár birtokába került. Innen egy lépés, hogy ismét a város rendelkezzen vele. És akkor kezdődhet a keleti oldalon található állóhelyi lelátók korszerűsítése!

Doros László


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-05 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!