Belföld

Közmunkássztrájk munkajogi kérdőjelekkel

2009-08-02 07:20

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Tarnaleleszen többen azért tagadták meg a munkát, mert azt szeretnék elérni, hogy hosszabb munkaidővel, de rövidebb ideig foglalkoztassa őket az önkormányzat. A miniszteri megbízott arra hívta fel a figyelmet, hogy ha ez sztrájk, akkor nem tartották be a sztrájktörvény előírásait.

„A lázadást az váltotta ki, hogy az emberek sajnos már most nem tudnak megélni” – mondta a 170 sztrájkoló tarnaleleszi közmunkás egyike, Danó Béla, szerinte ugyanis 43 ezer forintból nem lehet eltartani egy családot. Szemerei Attila, a munkabeosztást kifogásolta: „Egy családból két családfenntartót is behívattak dolgozni, ami azt jelenti, hogy még kiskönyvvel sem tudunk elmenni dolgozni”.

A közmunkások az önkormányzatot okolják. A polgármester, Palkovics Árpád azt mondja: a bért és a munkabeosztást a törvénynek megfelelően állapították meg. A cigány kisebbségi önkormányzat alelnöke, Suha László sem tudja pontosan meddig tart a sztrájk. A polgármester azt mondja: a képviselőtestületet összehívják, több pénzt azonban nem tudnak adni, mert az elvonások miatt mínuszos a költségvetésük. A polgármester azt kérte, hogy a közmunkások írásban jelezzék a sztrájk szándékukat, mert mint mondta, munkabeszüntetés idejére nem jár bér.
 
A munkajogászok is rácsodálkoztak a sztrájkra

Ilyen még nem volt – mondják a munkajogászok, akik szerint a tarnaleleszi eset jogi megítélése nem egyszerű. A kérdés az, hogy sztrájk vagy munkamegtagadás-e a tarnaleleszi közmunkások munkabeszüntetése. A polgármester és a szociális miniszter szerint a Heves megyei településen munkamegtagadás történt. Szűcs Erika azt mondja, hogy sztrájkolni mindenkinek joga van, ha megteszi a sztrájktörvény által előírt lépéseket, például egyeztet a munkáltatóval, de szerinte ez Tarnaleleszen nem történt meg. „Nem minden munkabeszüntetés sztrájk, csak akkor, ha a sztrájktörvény előírásai szerint készítik elő és bonyolítják azt le. Egyébként munkamegtagadás, és ebben az esetben a polgármester jogszerűen jár el, ha kizárja az érintetteket az ellátásból” – magyarázza a miniszter. A közmunkaprogramért felelős miniszteri megbízott szerint a munkásoknak lehetőséget kell adni, hogy nyáron idénymunkát végezhessenek a közmunka helyett, de ehhez nemcsak az ő, hanem az önkormányzat és a helyi vállalkozó együttműködésére is szükség van.

A munkajogászok is rácsodálkoztak a tarnaleleszi esetre. Ők úgy vélik, hogy nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen ilyen munkabeszüntetés még nem volt Magyarországon. A szakemberek azt mondják, hogy a közmunkásoknak nincs szakszervezete, vagy érdekképviselete, amely leülhetne az önkormányzattal tárgyalni, ezért az ő esetük speciális. Szerintük az jelenthetne megoldást, ha a munkások képviselőt választanának maguk közül, aki egyeztetne a polgármesterrel. A munkajogászok azt mondják, hogy az is kérdéses mivel lehetne büntetni a munka megtagadókat, mert a segély megvonása, vagy csökkentése nem biztos, hogy jogszerű megoldás.

Forrás:MR1


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-13 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!