Környezet

Újra akcióban a „Parlagfű-kommandó”

2009-06-30 11:31

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter az országos tiszti főorvossal, egy növényvédelmi felügyelővel és önkéntes egyetemistákkal járta Hidegkút utcáit kedden, hogy „Parlagfűmentes ház” matricát ragasszon azokra a postaládákra, ahol a kertes ház tulajdonosa megtisztította udvarát az allergén gyomnövénytől. A nemzeti parkok és vízügyi igazgatóságok is gondoskodnak a hozzájuk tartozó területek parlagfű-mentesítéséről. Július elsejétől már bírságolnak a növényvédelmi felügyelők.

„A parlagfű irtása nem csupán növényvédelmi kérdés, hanem kiemelt környezet- és humán-egészségügyi probléma, ezért is tartom fontosnak, hogy összefogással tegyünk ellene” – mondta el Szabó Imre környezetvédelmi miniszter kedden Budapesten azon a bejáráson, ahol önkéntes egyetemistákkal járta Hidegkút utcáit és megtekintette a magánházak kertjeit. Azon házak postaládáira, ahol mindent rendben talált, „Parlagfűmentes Ház” matricát ragasztott, a gondos tulajdonosok lakta utcákra pedig „Parlagfűmentes utca” táblát akasztott ki. A bejárás után a közelben lévő gazos, parlagfüves mezőn az önkéntesek bemutatták, hogyan kell kiirtani a parlagfüvet.
Hazánkban közel 2,5 millióan – azaz minden negyedik ember – szenved allergiás megbetegedéstől. A parlagfű Magyarországon mintegy 5 millió hektár területen fordul elő, ebből 700 ezer hektár erősen fertőzöttnek számít. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium is támogatja a parlagfű-mentesítést, a zöldtárcánál a civil szervezetek idén a 150 millió forint keretösszegű „Zöld Forrás”-ból is pályázhattak a mentesítéssel kapcsolatos programjaik támogatására. A minisztérium budapesti és 44 vidéki Zöld Pont irodájában ingyenes cérnakesztyűt és védőmaszkot biztosít a parlagfű-mentesítő akciók szervezői számára.
Valamennyi nemzeti park kiemelt feladata a nem őshonos, agresszíven terjedő gyomnövények visszaszorítása. Tavaly a parkok 193 millió forintot fordítottak többek között az allergén növények – így a parlagfű - visszaszorítását célzó tevékenységekre. Ennek eredményeképpen összesen 215 hektár védett természeti terület mentesült a különböző allergén növényektől, többek között parlagfűtől is. A közmunkások 2005 óta mintegy 1700 hektáron szorították vissza az allergén növényeket. 2009-ben a 10 nemzeti park közmunka programokra közel 300 fő foglalkoztatásával összesen 190 millió forintot fordíthat, ezek között kiemelt szerepet kap a parlagfű-mentesítés a nyári-őszi hónapokban.
A KvVM vízügyi igazgatóságai szintén nagy területeken, az árvízvédelmi gátak gyommentesítése során végeznek parlagfű irtást. 2008-ban ár- és belvízvédelmi műveken, valamint dombvidéki kisvízfolyásokon több mint 12 000 hektáron kaszáltak, kifejezetten parlagfű-mentesítést közel 100 hektárnyi területen végeztek. Idén a vízügyi igazgatóságok 1700 hektár területen irtják a parlagfüvet.
2009. július elsejétől az új szabályozás értelmében kemény pénzbírságra számíthat az a telektulajdonos, aki elmulasztotta kiirtani területén a gyomnövényt. A büntetés 15 ezer és 5 millió forint közötti lehet. Július 1-jétől az ellenőrzést az önkormányzat munkatársai végzik, a büntetést pedig a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának növényvédelmi felügyelői szabják ki. Tavaly szeptember óta belterületen kizárólag a növényvédelmi felügyelők bírságolhatnak, korábban ez a jegyző dolga volt.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-17 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!