Környezet

Magyar-francia környezetvédelmi hónap

2009-05-26 13:34

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter és René Roudaut, a Francia Köztársaság magyarországi nagykövete nyitotta meg kedd délelőtt a hetedik magyar-francia környezetvédelmi hónapot a budapesti Francia Intézetben. A környezetvédelmi minisztérium és a francia nagykövetség közös programsorozatában francia és magyar előadók vesznek részt. Az előadások többek között a gazdasági válságról és hatásairól, az állatok vándorlásáról, a táji örökség megőrzéséről, valamint a környezetvédelem és egészség kapcsolatáról, a biztonságos élelmiszerek fontosságáról szólnak.

magyarfranciahonap.jpg„Magyarország és Franciaország érdekei az energia, a környezetvédelem és az éghajlatváltozás terén több ponton egybeesnek. Mindkét országnak célja a korszerű energiapolitika fejlesztése, amely tiszteletben tartja a környezetvédelem követelményeit. Az energiahasznosítás, a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés közös politikája, valamint az éghajlatváltozás elleni harcban való együttműködés közös feladatokat állít elénk. Ezért van szükség a két ország között a rendszeres magas szintű konzultációkra, illetve szakmai találkozókra, rendezvényekre.”- hangsúlyozta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter a magyar-francia környezetvédelmi hónap megnyitóján kedd délelőtt a budapesti Francia Intézetben.
A Francia Nagykövetség és a KvVM hetedik alkalommal szervezte meg a közös környezetvédelmi hónapot. A nyitó nap „A környezetvédelem és a vízvédelem a gazdasági válság tükrében” címet kapta. A miniszter megnyitó beszédében kitért arra is, hogy a gazdasági világválság ugyanúgy kihat a környezet-víz és természetvédelemre, mint bármely más területre. Ez a hatás lehet kedvező, vagy kedvezőtlen, de mindenképpen átalakítja a terület feladatainak fontossági sorrendjét, belső szerkezetét. A válság arra ösztönöz, hogy a vízzel is takarékosan bánjunk. Számos példa van a víztakarékos megoldásra az öntözőrendszerektől, a tetővíz hasznosításától az ipari üzemek újrahasznosítási megoldásáig, melyekre nagyobb szükségünk lesz a jövőben, mint gondoltuk.
Európa vízellátottsága a világ számos más részéhez képest kedvező, a kontinens vizeinek minőségén azonban javítani kell. A 2000-ben létrejött Víz Keretirányelv új alapokra helyezte a közösség vízügyi politikáját. Gazdasági eszközöknek kell segíteniük azt, hogy a felszíni és felszín alatti vizek állapota jó legyen, lehetőség szerint 2015-re. A zöldtárca komoly erőfeszítéseket tesz a hazai vizek védelme érdekében. Jövőre, európai segítséggel, megoldódik a Budapest által kibocsátott szennyvizek tisztítása. A Vásárhelyi- terv részeként az idén elkészül a Tiszaroffi tározó, és a nyáron megkezdődhet a Hanyi-Tiszasülyi és a Nagykunsági tározó építése is, ezeket a nagyprojekteket az Európai Bizottság is jóváhagyta. A Cigándival együtt a három tározó 570 ezer lakos árvízi biztonságát és 660 ezer hektár terület védettségét növeli. Ezek a nagyberuházások a nemzetközi válság hatásait is fékezik, így megteremtik a növekedés lehetőségét, élénkítik a gazdaságot, és új munkahelyeket teremtenek: számos hazai vállalatnak és szakembernek adnak munkát országszerte.
A víz mellett a francia-magyar környezetvédelmi hónap a természetvédelemről is szól. Magyarország nemzeti parkjainak ökoturisztikai fejlesztései az egyes régiókba irányuló turizmus fő célpontjaivá válhatnak. 2007-2013 között az Új Magyarország Fejlesztési Tervben 46 milliárd forint használható fel természetvédelmi célokra. 2008-ban 63 természetvédelmi projekt nyert uniós támogatást 11,5 milliárd forint értékben. Aggteleken, Tihanyban, a Bükkben, a Fertő-tájon, az Őrségben, a Hortobágyon és Mohácson indulnak nemzeti parki fejlesztések.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-18 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!