Külföld

Kelet-Szlovákiában ismét hallható a Pátria Rádió

2009-05-20 10:37

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Miloslava Zemková, a Szlovák Rádió vezérigazgatója a rádiótanács (RoRa) keddi ülésén bejelentette: hétfőn egy 10 kilowattos adót helyeztek üzembe Kelet-Szlovákiában Kassa közelében, amely most már lefedi a február elején műsorszórás nélkül maradt területeket, így Szepsi és Kassa körzetét.

Csallóközben május elsejétől fogható újra a közszolgálati szlovák rádió magyar nyelvű műsora, miután ismét üzembe helyezték azt a nyitrai középhullámú adót, amelynek februári kikapcsolása és a műsorszórás URH-sávra való átvitele után Dél-Szlovákiában a magyar adás nem volt hallható. A nyitrai adó addig marad üzemben, amíg nem sikerül a magyarok lakta vidékeken biztosítani a Pátria Rádió URH-sugárzását. A középhullámú adók működését a rádió saját költségvetéséből fogja finanszírozni.

A magyar rádióműsor elhallgatása feszültséget okozott a szlovákiai magyarok körében, s több civil szervezet aláírásgyűjtést kezdeményezett a műsor foghatóságának felújítása érdekében. Ezt eddig mintegy 30 ezren írták alá - mondta a napokban újságíróknak Hrubík Béla, a Csemadok magyar kulturális szervezet elnöke.

Hrubík szerint az aláírásgyűjtés május végéig folytatódik. A cél 100 ezer aláírás összegyűjtése. Ilyen esetben a petícióval már a parlamentnek is foglalkoznia kell. A petíció aláírói azt is követelik, hogy a törvény tegye lehetővé magyar regionális rádió- és televíziós műsorok indítását is. A jelenlegi szabályozás szerint csak kétnyelvű adóra van lehetőség, tehát egy magyar nyelvű kereskedelmi rádió vagy televízió létrehozása gyakorlatilag lehetetlen.

A rádiótanács márciusban arra kötelezte Zemkovát, hogy a magyar műsor helyzetét június végéig oldja meg. A tanács több tagja bírálta, hogy februárban előkészületlenül kapcsolták ki a középhullámú adót, s a Pátria Rádió elnémulása felesleges feszültséget okozott a magyarok körében. Jozef Sevec, a RaRo egyik tagja "cirkusznak" minősítette azt, ahogy Zemková az ügyet kezelte.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-07 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!