Közgyűlés

A május közgyűlés napirendjén szerepelt

2009-05-15 13:14

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kozgyules08-03.jpg

Elsősorban az idővel való gazdálkodási szempontok vezérelték Káli Sándor polgármestert, hogy a testületi tagoknak kézbesített ütemezéssel ellentétben napirend cseréket hajtsanak végre. Így állt elő az a helyzet, hogy a napirend előtti hozzászólások és válaszok után zárt üléssel folytatódott a májusi közgyűlés és előre hozták a Városi Rendőrkapitányság és a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság elmúlt évi munkájáról szóló beszámolókat.

Beszélhetünk számokról, de nem ezek alapján döntik el az emberek, hogy biztonságban érzik-e magukat vagy sem -kezdte éves beszámolóját dr. Pásztor Albert, a városi rendőrkapitányság vezetője. Ha félünk a környezetünktől, akkor nem érezhetjük magunkat biztonságban. Márpedig embercsoportok - okkal vagy ok nélkül tartanak egymástól- fogalmazott a rendőrkapitány. Pásztor Albert két olyan –a városlakók biztonságérzetet mindenféleképpen befolyásoló tényezőre is kitért, mely tovább javíthatja Miskolc közrendjét. Ősszel soraikba fogadhatnak 148 készenléti rendőrt, valamint hamarosan elindul a területőrség is. A kapitány megemlítette, hogy június elsejétől munkába állnak azok a polgári fegyveres őrök, akik még ma tanulják a szakmát. Alkalmazásukkal képzett rendőrök szabadulnak fel az eddig ellátott őrző-védő területről. A városi rendőrkapitány beszámolója végén köszönetet mondott a képviselőtestületnek azért, hogy februárban egy emberként kiálltak mellette.


Dr. Szinay Attila (Fidesz) frakcióvezető felszólalásában elmondta: az emberek akkor érzik magukat biztonságban, ha az életkörülményeik ezt lehetővé teszik. Túlmutatva a miskolci helyzeten, a közgyűlés napirendjén annak adott hangot, hogy ebben a gazdasági helyzetben azonban nem érezhetik magukat és jövőjüket biztonságban az emberek. Üdvözölte viszont a több irányú lehetőséget a létszám bővítésre hiszen az emberek akkor lesznek elégedettek, ha rendőrt látnak az utcákon –tette hozzá Dr. Szinay Attila.


Nyírő Pál (MSZP) közbiztonsági tanácsnok szenvedélyes beszédében azokat az erőfeszítéseket emelte ki, amelyekkel a város, a városlakók és szervezetek, pedagógusok és egyszerű emberek segítették a bűnt hivatásszerűen üldözőket. Nem hallgathatta el, hogy az összkép ennek ellenére lehangoló. A fiatalkorú bűnözés mértéke, az erőszakos bűnözés megszaporodása, a városban tapasztalható nagymértékű rongálások további intézkedéseket követelnek, amelyben kiemelte a család szerepét. Az elmúlt időszakban a DADA program keretén belül szervezett megmozdulások, a rendőrök közreműködésével tartott osztályfőnöki órák, a képviselők által lap-topokkal támogatott rendőrőrsök, az idejüket nem kímélő polgárőrök munkája mind azt szolgálják, hogy javuljon a város közrendje, közbiztonsága.


Hardonyi András (MSZP) a berekaljai ,,szomorú hétvégekre” hívta fel a figyelmet, amikor az ital hatására péntek, szombati rendezvényeket követően letarolhják a fiatalok a Honfoglalás parkot, a Diósgyőri Vár környékét.
Fodor Zoltán (MSZP) az avasi lakótelep egyik képviselője a rendőrséggel közösen végrehajtott razziák hasznosságáról szólt, amikor váratlanul a rendőrség nagy létszámú állományával szinte méterről-méterre eredményesen ellenőrizték a kisvárosnyi területet. Emellett az érintett képviselők elismerő szavakat tolmácsoltak körzetük lakossága nevében ahol létrejöttek az őrsök. Így a vasgyári és a diósgyőri rendőrök hasznos tevékenységét emelte ki Bazin Géza (MSZP) és Zámbó Tiborné (MSZP) a komlóstetői választókerületből.
 

Szebeni Péter (MSZP) arra hívta fel képviselő társai és rendőrség figyelmét, hogy nagyon meg növekedett a belvárosban, a sétáló utcában és a Hősök terén italozó és időnként magukkal nem bíró fiatalok száma.
Lenártek András (Fidesz) kiemelte: a rendőrség úgy egészében gondokkal küzd, nem tudja kezelni az egyre növekvő társadalmi feszültségeket. Ennek a ténynek a közlésével jutott el pártjuk úgynevezett ,,három csapás” törvény tervezetéhez.


Cseh László (MSZP) a polgárőrök önzetlen munkáját emelte ki. 5 egységében 450-en teljesítenek rendszeres szolgálatot a városban. A három jelenleg általuk használt gépkocsi park hamarosan bővül egyel, mégpedig egy terepjáróval, amelyet a nagy gonddal küszködő Bábonyibércen és a Lyukó völgyben használhatnak majd eredményesen a polgárőrök. Szó volt még a Selyemréten tapasztalható állapotokról is, ahol egyre több prostituált jelenik meg napról napra. Kovács Józsefné (SZDSZ) azt kérte, hogy ne csak az alkalmi kapcsolatot keresőket, hanem a futtatókat is ellenőrizzék, büntessék.
A képviselő testület elfogadta a beszámolót és a 2009-2010 évre vonatkozó bűnmegelőzési stratégiát és cselekvési programot, amelyben tovább szorgalmazzák a térfigyelő rendszerek fejlesztését.


A távhőszolgáltatást érintő önkormányzati rendelet módosításának vitájában -amelyet egy Alkotmány Bírósági döntés kényszerített ki- Dr. Szinay Attila (Fidesz) frakcióvezető elmondta: a leválás mellett és ellen is tud érveket felsorakoztatni, de nem lehet senkit törvénytelen eszközökkel rávenni arra, hogy igénybe vegye a szolgáltatást. Kiemelte: hiába a mostani rendeletmódosítás, ezzel a városvezetés nem ad zöld utat a leválásra, mert egy másik rendelettel ellehetetleníti azt.


Dr. Tompa Sándor (MSZP) önkormányzati képviselő szinte válaszolva az ellenzéki felszólalásra elmondta: nincs jobb vagy baloldali távhőszolgáltatás, mint ahogy nincs jobb vagy baloldali műszaki megoldás sem.
Egyben arra hívta fel a figyelmet, hogy azon vállalkozók, akik más megoldást, leválást ajánlanak a lakóknak, sokszor anyagilag nehéz helyzetbe hozhatnak lakóközösségeket. Káli Sándor polgármester a fűtőmű vásárlással kapcsolatban elmondta, hogy folynak a tárgyalások a hitelező bankkal, az óriási összeg miatt a hitelfelvételről az anyabank külföldön dönt majd, ehhez pedig időre van szükség. Az MVM türelmes, hiszen meghosszabbították a szerződést, hogy Miskolcnak legyen elég ideje.
 

A legnagyobb vitát váltotta ki -korábban például a komlóstetői lakókból is- a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi körzetekről szóló rendelet megalkotására. Az ellenzék szerint dr. Mokrai Mihály alpolgármesternek nem volt felhatalmazása, hogy előkészítse a döntést. A mostani napirend ezt próbálja pótolni. A rendelet arról szól, hogy a körzetek felsorolását tartalmazó mellékletet kiveszik, ezzel olyan jogi garanciát veszítünk el, amely azt jelenti, hogy sürgősségiként, a szakmai bizottságok nélkül lehet átrajzolni a város rendelőkre vonatkozó körzethatárait. Azt a vádat, amely szerint gazdasági visszaélést lehet sejteni a háttérben, visszautasította az alpolgármester.
Szűcs Erika (MSZP) önkormányzati képviselő elmondta, hogy az ő alpolgármestersége alatt indult el az egészségház-projekt, amit éppen a háziorvosok kezdeményeztek. Az, hogy egyfajta patikalobby lenne a háttérben, a képviselő azt mondta: 30 évvel ezelőtt nem voltak magángyógyszertárak, de akkor is úgy alakítottak ki rendelőket, hogy a védőnő vagy a gyógyszertár egy helyen, vagy egymáshoz közel legyen.


Nem véletlenül nyúlt a késő esti órákba a májusi közgyűlés, hiszen tárgyalták a képviselők még Miskolc hosszú távú Közlekedési Koncepcióját, a belvárosi rehabilitáció végleges akció tervét, benne az Antal József tér, az Avasi temető, az Erzsébet tér, a Szent István tér és a Polgármesteri Hivatal átépítésének, felújításának terveit is. Ezen elképzelésekről, a képviselői vitáról a MiNap később megjelenő lapszámaiban, valamint a mikom.hu oldalain folyamatosan tájékoztatjuk olvasóinkat. 


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-07 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!