Külföld

Szigorúbban büntetnek a szlovákiai utakon

2009-05-11 10:17

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Mélyebben kell mostantól a pénztárcájukba nyúlniuk Szlovákiában a közlekedési szabályokat megsértő sofőröknek. A rendőröket utasították, hogy ne a bírságok alsó, hanem a felső határát szabják ki -írja a ma reggelt megjelet Új Szó című szlovákiai magyar nyelvű napilap.  

A rendelet bevezetését azzal magyarázza a rendőrség, hogy az elmúlt hónapban nőtt a halálos közúti balesetek száma. A szigorúbb közlekedési törvény februárban lépett életbe és a márciusi baleseti statisztikák egész jól alakultak. „Áprilisban viszont ismét jelentősen emelkedett a halálos balesetek száma. Úgy tűnik, a sofőröket már nem fogják vissza a februárban megemelt bírságok, ezért a rendőrség a büntetések felső határát fogja kiszabni” – mondta Stanislav Jankovic, a szlovákiai országos rendőrfőkapitány helyettese.

Ezentúl aki részegen ül volán mögé, minimum 300 eurós büntetésre számíthat, ha megállítják a rendőrök, eddig ezt 200 eurós bírsággal is „meg lehetett úszni”. A bírság felső határa 500 és 1000 euró között lehet. A szigorítást már múlt hónapban bevezették a zsolnai régióban, mert míg tavaly az év első három hónapja alatt 3 ember halt meg a régió útjain, idén már 9.

A rendőrség intézkedését az ellenzéki pártok és több közlekedési szakértő is bírálja. Juraj Smrecan, a Központi Autó-Motor Klub vezetője szerint a hatóságok húsz évig elhanyagolták a gépjárművezető oktatást, és ezt a sofőrök rovására akarják írni. „Ha megemelt bírságokkal sem érik el a várt eredményeket, akkor mi lesz, levágják a sofőrök kezét?” – tette fel a kérdést Smrecan.

A rendőrség bejelentette, hogy a kerékpárosokkal és a gyalogosokkal sem lesz már elnéző, mert a februárban bevezetett változásokat mostanra megszokhatták. Mától jóval gyakrabban fogják őket megállítani a rendőrök, ellenőrzik, hogy hordanak-e bukósisakot, és fújatni is fogják őket. A felnőttek lakott területen kívül kötelesek bukósisakot viselni, a 15 évesnél fiatalabbaknak lakott területen belül is. Lakott területen kívül az út szélén közlekedő gyalogosnak fényvisszaverő ruhadarabot (mellény, karszalag) kell viselnie.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-02-25 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!