Külföld

Csökkentette a mobiltarifákat az unió

2009-04-22 15:54

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Megszavazta az Európai Parlament azt az európai uniós jogszabályt, amelynek alapján júliustól több mint 60 százalékkal csökken az EU-tagállamokban a több országot érintő SMS-küldés díja, és mérséklődik az úgynevezett adatroaming, azaz mobiltelefonos internetezés nagykereskedelmi ára.

Az új előírás szerint az Európai Unión belül külföldre utazó uniós polgároknak a mostani 29 centes átlagárral szemben legfeljebb 11 centbe kerül majd egy SMS küldése, a mobiltelefonos adatátvitel nagykereskedelmi ára pedig egy euróra, majd 2011 nyarától 50 centre csökken a jelenlegi 1,7 euróról.
A parlament nagy többséggel, 646 támogató és 22 ellenszavazattal fogadta el a jogszabályt. A végső jóváhagyás az EU-tagországok távközlési minisztereire vár, de mivel a két intézmény már előre megállapodott a most megszavazott szövegben, ez nem lehet kétséges. A díjcsökkentés 37 millió európai turista és 110 millió utazó üzletember számára jelent kedvezőbb üzenetküldési és internetezési feltételeket.

A külföldi mobiltelefonálás (roaming) díjai a regula értemében először idén júliusig csökkennek 22 centről 19 centre, majd 2011 júliusáig további 8 eurocenttel 11-re.

Üdvözölték a szavazás kimenetelét a fogyasztóvédelmi szervezetek is. Kifogásolták ugyanakkor, hogy az adatroaming esetében csak nagykereskedelmi korlátozásról döntöttek, így a végfogyasztók számára nem lehet garantáltnak tekinteni a felső korlátot.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-07 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!