Közgyűlés

Villamos és Miskolc Card

2009-04-17 19:00

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A miskolci közgyűlés áprilisi ülésén a napirendi pontok tárgyalásánál szokatlanul kevés hozzászólás és vita született, noha kerültek fajsúlyos előterjesztések a képviselők elé. Több olyan döntés született azonban, amelyben egyetértésben szavaztak a pártok képviselői.

A miskolci közgyűlés áprilisi ülésén a napirendi pontok tárgyalásánál szokatlanul kevés hozzászólás és vita született, noha kerültek fajsúlyos előterjesztések a képviselők elé. Több olyan döntés született azonban, amelyben egyetértésben szavaztak a pártok képviselői.A grémium a közösségi közlekedési szolgáltatások ellátásának alapvető feltételeiről szóló rendelet is módosította. A rendelet módosítását az tette szükségessé, hogy július 1-től bevezetésre kerül a MiskolcCard kártyacsalád első tagja a MiskolcCard Citizen. Mint arról korábban már beszámoltunk, a közlekedési vállalat tíz százalékos kedvezményt biztosít majd havonta egyszer bérletszelvény vásárlása esetén a kártyával rendelkező miskolciaknak. A rendelet szövegébe a MiskolcCard Citizennel kapcsolatos információk és kitételek kerültek bele, amelyek a vásárlás és utazás feltételeit rögzítik. Ezek részleteire később visszatérünk!
A napirendi pont vitájában dr. Szinay Attila a Fidesz frakcióvezetője szóvá tette, hogy a Miskolc kártya kidolgozása nem halad kellőképpen, a holdingon belül nem elég gördülékeny az intézése. Ugyanakkor pozitívnak nevezte, hogy nem csak önkormányzati cégek csatlakoztak hozzá. Javasolta azt is, hogy a város kitüntetettjei kapjanak ajándékba MiskolcCard-ot.
Káli Sándor polgármester megjegyezte, oda kell figyelni arra valóban, hogy gyorsabban menjen a kártya bevezetése, a kitüntetettek megajándékozása kapcsán pedig hozzátette: ezt már más is felvetette.
Kivételes módon a várost vezető, és az ellenzéki pártok is egyet értettek abban, hogy nem tartják jó ötletnek a város-rehabilitációs kiemelt projekt végrehajtásához Városfejlesztési Társaság alapítását. Az előterjesztés ennek ellenére a testület elé került, és meg is szavazták, a projektcég létrehozása ugyanis „nem választható opció”, a projekt végrehajtásának szervezeti feltételeként írja elő az unió. Ahogy azt Káli Sándor is elmondta a képviselőknek, a megyei jogú városoknak létre kell hozni egy társaságot, enélkül nem juthat hozzá a város a fejlesztésekhez szükséges támogatáshoz, tehát ez egy „ukász”. A pályázat második körének beadásához már csatolni kell az alapító okiratot is. A polgármester hozzátette: remélni lehet, hogy nem kell újabb fejlesztési társaságokat létrehozni majd az újabb projektekhez, de isten útjai kifürkészhetetlenek. A vitában az ellenzék és a városvezetés is egyet értett abban, hogy nem kellene külön céget létrehozni a projekt megvalósítására, de mivel az uniós támogatás ezt megköveteli, így nincs mit tenni. Dr. Simon Gábor, a belváros fejlesztési biztosa arról is tájékoztatta a közgyűlést, hogy jelenleg zajlik a második forduló kidolgozása, amit májusban kell teljesíteni, de ezen kívül lesz még egy harmadik fordulója is a pályázatnak. A támogatás azonban már biztos, ezt Miskolc már elnyerte.
A grémium elé került a Zöld Nyíl villamos projekt témája is, mégpedig a hozzá kapcsolódó kisajátítást helyettesítő eljárás útján megszerzendő ingatlanok vásárlásával kapcsolatban hozott korábbi döntés módosítása miatt. A kacifántos nevű előterjesztést a villamospálya meghosszabítása indokolja. Az Árpád utcán ugyanis a jelenlegi végállomás után az úttest nem elég széles a villamospálya megépítéséhez, így az önkormányzat kénytelen néhány ingatlant megvásárolni, és lebontani. Az ominózus részen nyolc ingatlan került kijelölésre, melyekből eddig hatot sikerült a meghatározott feltételekkel megszerezni. A maradék két ingatlan fizikailag egy üzletházat képez, és egy tulajdonban van, ezzel a tulajdonossal pedig elakadt a tárgyalás. A 45 millió forint értékű ingatlanért az önkormányzat a Nagy L. király útja 32. szám alatti, 15 milliós ingatlant, s további 30 millió forintot ajánlott. A csere ingatlannal nem is volt gond, a tulaj és az önkormányzat azonban a készpénzről nem tudott megegyezni – ahogy dr. Simon Gábor fogalmazott – jelentős árkülönbség merült fel. Ez a probléma megoldódni látszik, ami jelentheti azt is, hogy a nyomvonal módosítás újra napirendre fog kerülni, és az önkormányzat ezt a területet le tudja bontani, ami egy későbbi teresedés területévé is válhat, tette hozzá a miniszteri mentor. A készpénz helyett ugyanis két önkormányzati tulajdonú ingatlan tulajdonjogának megszerzését kínálta fel a cserélő partner részére az önkormányzat, a Nagy L. király útja 5. szám és az Andrássy u. 27. szám alatt – 15,8 illetve 18 millió forint értékben. Ennek elfogadásáról döntött a képviselőtestület.

Az előterjesztés vitájában Juga György, a Fidesz frakció vezető-helyettese kijelentette: a villamos projekt kapcsán komoly aggályok merültek fel, a rendben és időben való megvalósulást komoly veszélyek fenyegetik. Az egyik, hogy nincs megoldás az árfolyamgyengülés miatti árfolyamkockázatra. A 18 milliárd forint a 31 villamos beszerzésére ebben a konstrukcióban nem lesz elégséges, és eredménytelen lehet a tender – köszönhetően annak, hogy a projekt kidolgozásakor még 245 forint körül volt egy euró, míg jelenleg 300 forint körül van. Szegeden és Debrecenben már bontottak tendert és nem is pályáztak a nagy cégek, ugyanakkor a legolcsóbb ajánlat is húsz százalékkal meghaladja a rendelkezésre álló keretet. A miskolci tendert is kiírták már, amire hat-hét érdeklődő is van, így biztatóbb a helyzet, mint a másik két városban, de az árfolyamkockázat nálunk is meg fog jelenni. A képviselő szerint a másik nagyobb gond, hogy a menedzsment hatáskörében elvégzett munka komoly kritikát von maga után. Tervbeli lemaradások vannak, és a közbeszerzési eljárások kiírása kapcsán egyenesen tragikusnak nevezte a helyzetet. Juga György szerint hét-nyolc hónapja folyik az előkészítése több közbeszerzési eljárásnak, a 16-17 milliárdos pályaépítésnél egy hajszás előkészítés után egy váratlan fordulattal a közgyűlésen elfogadott rendelet ellenére jóváhagyás nélkül megjelentették a pályázati kiírást, a gazdasági bizottság pedig kénytelen volt visszavonni a tenderdokumentációt. Ez a képviselő szerint több hónapos késést okoz, aminek felelőse, felelősei kell, hogy legyenek.
Káli Sándor szerint vannak pro és kontra érvek, a szükséges intézkedéseket viszont mindenképpen meg kell tenni. Az árfolyamkockázat kapcsán felvette a debreceni és szegedi polgármesterrel a kapcsolatot, és megegyeztek abban, hogy közösen kell lépni. Az elképzelésük az, hogy euróban lehessen a projektet lefolytatni, ezt azonban egyelőre a gazdasági minisztérium nem támogatja. Álláspontjuk szerint az árfolyamkockázat kivédéséhez kapnak a városok többlet forrást, de eben az esetben emelkedik az önrész is, és egyelőre nem tudják, nem látják a városvezetők hol a többlet, főként e jelenlegi megszorító tervek mellett. Ezért továbbra is ahhoz ragaszkodnak, hogy euróban menjen végig a projekt, ezért harcolnak tovább.
A közgyűlés döntött még többek között a 2008. évi költségvetés teljesítéséről, a szociális intézmények alapító okiratának módosításáról, a Miskolci Galéria egy pályázatának támogatásáról. De zárt ülésen döntöttek az idei városünnephez kapcsolódó elismerések odaítéléséről, és letehette az esküjét Miskolc új aljegyzője, dr. Méhész Katalin is, aki korábban Edelény aljegyzője volt.  Horváth ImreAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-02-25 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!