Helyi hírek

 • 2007-05-08 18:17 Fidesz-indítványok

  Ügyrendi javaslattal és indítvánnyal élt a miskolci közgyűlés Fidesz-frakciója, az önkormányzati közbeszerzési rendszer tervezett módosításával, és a városi rendőrkapitányság eszközparkjának támogatásával kapcsolatban.Dr. Szinay Attila és Lenártek András képviselők sajtótájékoztatójukon elmondták: a városi rendőrkapitányság eszközparkjának támogatása érdekében a közgyűlés májusi ülésén a Fidesz-frakció indítványozza, hogy az önkormányzat vásároljon egy terepjárót, és két motorkerékpárt. A járművek összértéke legfeljebb 12 millió forint lehetne, és város mindhármat ingyen a rendőrség használatába adná, hogy ezzel is segítse a bűnüldözői, bűnmegelőzési munkát. Lenártek András beszámolt arról az ügyrendi javaslatról is, melyben az ellenzéki városatyák kezdeményezik: vegyék le az ülés napirendjéről az önkormányzati közbeszerzési rendszer módosításáról szóló előterjesztést, mivel az – a képviselő szerint – még módosításokkal is alkalmatlan a tárgyalásra. Lenártek András szerint a városi intézményeket érintő egységes, nagy tételben történő beszerzés, amiről az előterjesztés szól, lehet hogy bizonyos szempontból olcsóbb lenne, emellett azonban életszerűtlen, és minőségvesztéssel jár. Lenártek András példákat sorolt fel azt bizonyítandó, hogy az egységesen beszerzett anyagokat, eszközöket nem lehet minden intézménynél a kialakult szokások, igények vagy speciális szükségletek szerint „testreszabni”. Emellett – például az élelmiszer nyersanyagok tekintetében – ekkora tételeket csak multinacionális cégek vagy áruházláncok tudnak szállítani, így a helyi kisvállalkozók kiszorulnak erről a piacról. A képviselő azt is elmondta: a beszerzések koordinálására az előterjesztés szerint egy beszerző-szervezetet hoznának létre, amelynek nyilvánvalóan ismét csak lennének költségei, erről azonban nem rendelkeznek pontos kimutatással. Sz. S.

 • 2007-05-08 17:41 A szemétdíjról is döntenek

  A szemétdíjak emeléséről is dönt a csütörtöki Közgyűlés. Ha megszavazzák: a lakossági díjak a tavalyihoz képest havi 133 forinttal emelkednek nyártól. Tavaly 663 forint volt a szemétszállítási díj átlaga, júniustól 823 forint lesz. A rendelet ugyanakkor továbbra is biztosítja a szociálisan rászorulók számára a 60 literes edényzet fenntartásával a kedvezményes díjtételt, ami a magánházas övezetben élők 30 százalékát érinti. Az AVE Miskolc Kft. az önkormányzattal közösen vizsgálja az illegális hulladéklerakások megszüntetése érdekében a gyakoribb, háromszori ürítés és az edények elzárhatóságának lehetőségét is a társasházak esetében.

 • 2007-05-08 17:37 Komposztálásra buzdítanak

  Közösségi komposztálásra buzdítják Miskolc lakóit. A miskolci önkormányzat és az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány többszintű komposztálási rendszer bevezetését kezdi meg a városban. Az érdeklődők ismeretterjesztő előadásokon vehetnek részt és aprítékoló berendezéseket is kölcsönözhetnek.Egy átlag magyar évente 300 kg szemetet termel. Ennek a háztartási hulladéknak körülbelül 30%-a olyan szerves anyag, amely komposztálható, vagyis ennyivel elvben csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége, a szerves anyagok pedig visszajuthatnak a természet körforgásába. Ennek a folyamatnak a lényegével és fontosságával ismerkedhetnek meg a miskolci lakosok is az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány, a Zöld Akció Egyesület és a miskolci önkormányzat összefogásával.A szervezőknél május 8-tól igényelhetőek a komposztkeretek, és aprítékoló berendezéseket lehet kölcsönözni, a közösségi komposztálás bemutatására pedig mintaprogram készül. A szerves anyaggal kapcsolatos ismeretek elsajátítását komposztálási tanácsadók segítik majd. A program május 8-án, kedden délelőtt kezdődött a Városház téren.

 • 2007-05-08 16:07 Diákszóvivőt keresnek

  Diákszóvivőt keres a B.-A.-Z. Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság! Május 9-én és 10-én rendezik meg az országos felmenő rendszerű ifjúsági katasztrófavédelmi versenyt általános és középiskolások számára. Idén a legjobban szereplő középiskolást egy emlékezetes jutalommal, ajándékkal szeretnék meglepni! Egy héten keresztül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság diákszóvivője lehet az a fiatal, aki a legjobban teljesít a kommunikációs állomáson. A győztes tanuló egy hétig nyilatkozik majd a különféle médiáknak az igazgatóságon történt eseményekről. A diákszóvivőt május 10-én, a középiskolások versenyén választják majd ki. A középiskolás versenyzők május 10.-én reggel 8 óra 30 perckor gyülekeznek az Igazgatóságon.

 • 2007-05-08 15:54 Madarak és fák napja

  A Miskolci Állatkert és Kultúrpark évek óta állomáshellyel vesz részt a május 10-én, Madarak és Fák Napja alkalmából szervezett erdei iskolai vetélkedőn. Az idei jeles nap más újdonsággal is megörvendezteti az állatkert lakóit és látogatóit. Díszfácánok sokszínűségét csodálhatják meg a látogatók a régi róka – és mocsári macska – kifutó helyén: ezüst-, arany- és királyfácánokat.Öt madarat fogadott örökbe egyszerre a DrLingva Nyelvoktató Stúdió. A bütykös hattyú Lea, az ezüstfácán Silvio, az aratinga Klára, a törpepapagáj Pierrot, a nímfapapagáj Punky nevet kapott pótszülőjétől.A FISKARS hazai fióktelepével kialakult sikeres együttműködés eredményeként e napon érkeznek az állatkertbe azok az eszközök, melyekkel a kert növényvilágát a kertészek hatékonyabban tudják majd ápolni és gazdagítani.Szintén e napra készül el az a tájékoztató-ismeretterjesztő anyag, mely egy öreg tölgyről mesél s vele együtt az erdő világáról. Ezt a képes olvasmányt a látogatók a sül kifutójánál élt – már kivágott – tölgy mellett találják.Ugyanezen a területen várják majd játékos feladatokkal a jeles nap vetélkedőjén résztvevő iskolásokat az állatkert dolgozói.E jeles ünnepet ezen a néven 1906-ban rendelte el gróf Apponyi Albert az iskolák számára, és lelkesen terjesztették az ismereteket a madarak és élőhelyük védelmében évről-évre. A II. világháború utáni csendet követően csak az 1990-es években éledt újra e jeles ünnepünk.

 • 2007-05-08 09:01 Óvodai beíratás a héten

  Megkezdődött és ezen a héten tart az óvodások beiratkozása Miskolcon. 1500 férőhely van, de akad olyan hely, ahol már az első nap után ki lehetne tenni a megtelt táblát. A Szászszorszép óvodában már az első nap csaknem annyi leendő óvodást jegyeztek elő, mint amennyitől búcsúzik az intézmény. Az óvoda kihasználtsága évek óta 120 százalékos: 200 helyen, 230 gyermek van. Az már most körvonalazódik, hogy a nyolc óvodai csoport szeptemberben is magas, 30 fős létszámmal indul. Ugyanez a helyzet az intézmény két tagóvodájában. A Bársony János utcában hétfőn 43, míg a Reményi Ede utcai óvodában 30 gyereket jegyeztek elő. Hely nélkül nem marad senki, hiszen minden óvoda köteles a körzetében lévő gyermeket felvenni. Miskolcon a 42 intézményben valamivel több, mint 1500 férőhely van. Ezt évek óta sikerül is megtölteni. Péntekig tart a beiratkozás, amelyhez a személyi igazolványon túl, a gyermek anyakönyvi kivonatára van szükség.K. A.

 • 2007-05-08 08:55 Informatikusokat marasztalnak

  Pályázatokkal és gyakornoki programmal segíti a környék számítástechnika iránt érdeklődő fiataljait egy nemzetközi hírű miskolci informatikai cég. Az egyetemistáknak szóló ösztöndíj eredményhirdetésével párhuzamosan középiskolás diákoknak és tanáraiknak is lehetőséget kínálnak a megmérettetésre. A banki front-office technológia magyar specialistája a miskolci IND Group ösztöndíj programjában lehetőséget biztosít a helyi egyetemistáknak, hogy a cégnél készítsék el diplomamunkájukat, és hogy bepillantást nyerjenek a vállalkozás munkafolyamataiba. A program időtartama alatt a hallgatók ösztöndíjban részesülnek. A gyakornoki programot sikeresen teljesítő végzős hallgatók részére az államvizsga után munkalehetőséget is biztosít a cég, ösztönözve ezzel a diákokat arra, hogy munkalehetőség reményében ne vándoroljanak más városba. A Miskolci Egyetem több száz vállalkozással kötött már hasonló szerződést. Az egyetemről bármelyik III. IV. vagy V. éves hallgató jelentkezhetett, a legjobbakat a cég szakmai zsűrije választotta ki.A Jövő iskolája az informatika tükrében címmel szakközépiskolás diákoknak és tanáraiknak is hirdet pályázatot az IND. A pályamunkát a tanulónak és pedagógusának közösen kell elkészítenie, így a nyereményt is együtt kapják meg. Jelentkezni május végéig lehet.

 • 2007-05-08 08:50 Regionális pályázatok

  Elfogadták az Észak-magyarországi Régió 2007-2008-as akciótervét a Regionális Fejlesztési Tanács rendkívüli ülésén. A legfontosabb területeket most társadalmi vitára bocsátják, két pályázat viszont már május 7-től megnyílt.Csaknem 80 milliárd forintnyi támogatás érkezhet Észak-Magyarországra a következő két évben. A Regionális Fejlesztési Tanács már döntött arról, hogy kik lehetnek a pályázatok kedvezményezettjei, és hogy a nyertes programok költségeinek legfeljebb mekkora részét állják az uniós forrásokból, ezekről május végéig társadalmi vitát is tartanak. Két pályázatot viszont már május 7-én kiírtak. A térségben található mintegy 30 ipari park fejlesztésére például három milliárd forint jut. Az önkormányzati épületek utólagos akadálymentesítésére szintén három milliárd forintos keretet határoztak meg. Egy szintes épületre tíz, többszintesre legfeljebb húsz millió forint vissza nem térítendő támogatás nyerhető.A hét évre szóló regionális operatív programban öt prioritást határoztak meg. Észak-Magyarország gazdasági teljesítőképességének, közlekedésének, turizmusának és településeinek fejlesztése mellett a humán infrastruktúra, vagyis például az egészségügy, a szociális ellátórendszer és az oktatás is kiemelt terület.

 • 2007-05-08 08:39 Eltemették Lapis Imrét

  A Szentpéteri kapui temetőben helyezték végső nyugalomba a 62 éves korában elhunyt Lapis Imre aranydiplomás mesterfodrászt, aki a B.-A.-Z. Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, a Kézműipari Tagozat elnöke, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökségi tagja, a Miskolci Vállalkozói Ipartestület elnöke is volt. Lapis Imrét a BOKIK saját halottjának tekinti.

 • 2007-05-08 08:38 Non-stop sport

  Herman Ottó Gimnázium non-stop sport rendezvénye

 • 2007-05-07 16:11 Miniszteri elismerés a Csodamalom Bábszínháznak

  Az Esélyegyenlőség Világnapján (május 4.) Budapesten, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium vezetője – Kiss Péter – miniszteri elismerésben részesítette a miskolci Csodamalom Bábszínház társulatát, az elmúlt hét évben a sérült és fogyatékkal élő fiatalok művészeti életéért végzett tevékenységéért. Az elismerést M. Németh Erzsébet igazgató, Heiszmann Ildikó és Juhász Judit bábszínészek vették át.

 • 2007-05-07 16:05 Lévai Anikó dedikál

  Lévai Anikó május 8-án, kedden Miskolcon dedikálja A konyhaablakból című rendhagyó szakácskönyvét az alábbiak szerint: Miskolc, Líra és Lant – Szinvapark (3530 Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky u. 2-4.) - 17:00 - 18:30 óra között.A Jokerex Kiadó gondozásában megjelent, egyedülálló tematikájú kötet, megjelenése után szinte azonnal a könyvesboltok eladási listájának három legsikeresebb könyve  közé került, és az első kiadás két hét alatt elfogyott. A második kiadás, megjelenése után alig két nappal a könyv az Alexandra Kiadó honlapján a 100-as toplista élére került, és immár készül a harmadik kiadás is. 

Miskolc TV mai műsora

2020-12-04 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!