Helyi hírek

 • 2007-06-26 15:19 Kompetencia alapú bizonyítványt kaptak

  A miskolci Drogambulancia Alapítvány konzorciumi együttműködésben a B.-A.-Z. Megyei Bűnmegelőzési Alapítvánnyal, a Fruska Gyermekotthon Gyermekeiért Alapítvánnyal és a Hilscher Rezső Szociális Közalapítvánnyal a HEFOP 2.2.1 pályázaton eredményesen szerepelt. „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” címmel kiírt pályázat követelményeként fogalmazódott meg 180 fő, szociális területen dolgozó munkatárs korszerű ismereteket magába foglaló felnőttképzésben való részesítése. A három turnusban megvalósuló pályázati projekt első turnusában résztvevő 60 fő ünnepélyes keretek között az elmúlt napokban kapta meg – eredményes záródolgozat megvédése után – kompetencia-bizonyítványát.A résztvevők kötelező jelleggel vettek részt és bővítették tudásukat európai uniós és munkaerőpiaci ismeretekből. Szabadon választható modulok közül fejlesztették készségeiket a fogyatékkal élő felnőttekkel, az utógondozott fiatalokkal foglalkozó szakemberek és önkéntes segítők az álláskeresési és munkahelyszerzési ismeretek területén. Alapvető bűnmegelőzési ismeretekkel gazdagodtak, önismereti és készségfejlesztő tréning segítségével képességeiket fejlesztették a résztvevő szociális területen dolgozó munkatársak.

 • 2007-06-26 08:59 Szövetségben a kórházak

  Stratégiai szövetségre lépett a méretében, szakmai összetételében és gondjaiban is egymásra hasonlító győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, valamint a miskolci B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház. A két intézmény vezetője a hétfőn délelőtt tartott videókonferencián ismertette az egészségügyi miniszternek címzett közösen megfogalmazott levelet, amelyben kérik, hogy az egyetemi klinikákhoz hasonló finanszírozási nehézségek miatt változtassa meg a számukra előírt volumenkorlátot.

 • 2007-06-25 17:47 Szúnyogirtás

  A Miskolci Városgazda Kht. tájékoztatja Miskolc város lakosságát, hogy 2007. június 22–24. közötti időszakban biológiai (szúnyoglárva), földi szúnyogirtást végeztetett a CORAX- Bioner Környezetvédelmi Zrt.-vel az alábbi területeken:Hejő patak és ágai, Görömbölyi patak, Juhdöglő-völgyi tavak, Tapolcai csónakázótó és Békás tó, Egyetemvárosi tó, Duna-Tisza úti vizes- és mellékárok, Perecesi patak, Diósgyőri Várnál lévő kispatak, Ládi erdő vizes területei.A kivitelező cég entomológus-biológus szakembere két hónapja hétről hétre felmérést készített, a mérések alapján most vált indokolttá az irtás. A héten vizsgálják az irtás eredményességét. A biológiai irtás egyrészt csökkenti a kifejlett rovarok (csípőszúnyogok) számát, másrészt anyagilag is kedvezőbb, mint a kémiai irtás.Az enyhe tél következtében átteleltek a kártevők, így a szúnyogok is. A tavaszi és nyár eleji időjárásnak köszönhetően (bár meleg és csapadékos volt) tartósan nem maradtak meg vizes területek. A talaj szárazsága miatt gyorsan felszívódott a leesett csapadék. A közelmúltban leesett sok eső miatt foltokban megmaradt a csapadék, így elkezdődött a lárvák fejlődése. Ezért vált indokolttá a megelőző biológiai irtás.A város szúnyogmentesítéséhez a lakosság is nagymértékben hozzá tud járulni. Nem kell mást tenni, mint a kertekben lévő vízgyűjtő edényekbe a használt növényi étolajból 30-50 ml mennyiséget kell önteni. Ez szétoszlik a víz felszínén, elzárja a levegőtől a lárvákat, melynek következtében azok elpusztulnak.

 • 2007-06-25 14:18 Ünnepeltek a borlovagrendek

  Konferenciával ünnepelték a szőlővirágzást a magyar borlovagrendek Lillafüreden. A társaságok tagjai szombaton este felvonultak a főutcán, és átadták zászlósboraikat Marton Éva operaénekesnőnek, majd a Városház téren új borlovagokat is avattak.A szőlővesszők megáldásával kezdődött a magyar borlovagrendek egész napos ünnepi rendezvénye Lillafüreden. A Bor-Egészség-Életöröm konferenciát már hetedszer rendezi meg a házigazda István Nádor Borlovagrend.A társaságok tagjai nemcsak a borkóstolás és a gasztronómia magas tudományát sajátítják el. A mostani találkozón orvos, szakács és meteorológus is tartott előadást, a Magyar Borakadémia elnöke pedig a hazai borgazdaság helyzetét értékelte az Európai Unióban.Magyarországon jelenleg 88 ezer hektárnyi szőlőterület van, ha ez még 20-30 ezer hektárral csökken, hazánk elveszítheti a bortermelésben korábban megszerzett helyét. Az alacsony árak miatt már most is többen állnak sorba támogatott tőkekivágásért, mint telepítésért. Az ágazat gondjait az orvosolhatja, ha a minőségi borokra megjelenik a hazai fizetőképes kereslet.

 • 2007-06-25 13:20 Pályázati lehetőségek civilek számára

  A fenti témában szervez konzultációt civil szervezetek, lehetséges partnerek számára a Zöld Kapcsolat Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért június 27-én szerdán 14 órától Miskolcon a Tudomány és Gazdaság Házában (Miskolc, Görgey A. u. 4.).A rendezvény szakmai programja:1. Társadalmi részvételi lehetőségek és formák az NFÜ tevékenységében – Márkus Eszter, Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.2. Civilek számára várható pályázati lehetőségei (Társadalmi Megújulás Operatív Program, Környezetvédelmi és Energetikai Operatív Program) – Perneczky László, Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért.3. Konzultáció.A témával kapcsolatos információk megtalálhatók a www.nfu.gov.hu oldalon. Jelentkezni 2007. június 26-ig az ecolinst@kothalo.hu címen valamint a 46/505-077-es fax számon lehet.További információ: F. Nagy Zsuzsanna, Zöld Kapcsolat Egyesület, 46/382-095, fnzs@ecolinst.hu.

 • 2007-06-25 10:18 Őshonos állatok otthona

  Őshonos magyar állatoknak épült új otthon a miskolci állatkertben, a Tanyaház névre keresztelt korszerű, kifutós istállót szombat délután adták át. Az épület csaknem húszmillió forintba került, a pénz pályázati forrásból és a miskolci önkormányzat támogatásából jött össze.

 • 2007-06-22 18:25 "Az év legvarázslatosabb éjjele"

  Idén is a múzeumoké június 23-a éjszakája. Országszerte több száz programmal várják az érdeklődőket, és Miskolcon is kitárják kapuikat a közgyűjtemények erre az alkalomra. A látogatóknak különleges programokban lehet részük, rendhagyó tárlatvezetésen és raktárlátogatáson is részt vehetnek. A rendezvényhez kapcsolódóan idén is Fröccsfesztivált tartanak a Papszeren, koncertekkel, ásvány- és régészeti bemutatóval, a kicsiknek pedig kézműves-programokat szerveznek.

 • 2007-06-22 13:25 Klaszterrel hatékonyabban

  Két, sokakat érintő, egészségügyi témájú előterjesztést is tárgyalt csütörtökön a miskolci közgyűlés: Miskolc részvételét a dél-borsodi egészségügyi szolgáltatók együttműködésére irányuló klaszterben, és az FMC Dialízis Center továbbműködtetését a miskolci kórházak aktív ágyszámkeretének a terhére.

 • 2007-06-22 13:17 Új helyen a tüdőgyógyászat és a reumatológia

  Nincs akadálya annak, hogy a korábban a Szent Ferenc Kórházban végzett aktív tüdőgyógyászati és reumatológia ellátások július 1-jétől, a terveknek megfelelően átkerüljenek a miskolci önkormányzat kórházaiba - nyilatkozta a MiNapnak a város egészségügyért felelős alpolgármestere. Szűcs Erika elmondása szerint, a struktúraátalakítási pályázaton Miskolc a normatívan járó 133 millió helyett 270 millió forintot nyert el a szakminisztérium keretéből, így a városi kórházakban, a tüdőgyógyászati és a reumatológiai fogadóhelyeknél magas színvonalon végre lehet hajtani a szükséges építészeti átalakításokat, műszerbeszerzéseket.

 • 2007-06-21 18:05 Búcsút vettek Miskolctól

  Végzős egyetemisták búcsúztak a várostól, az universitastól és egymástól szerda este az úgynevezett szalamanderrel. A fáklyás felvonulás a Miskolci Egyetem selmecbányai hagyományai közé tartozik, és a hallgatók számára a diákévek végét jelenti.

 • 2007-06-21 18:03 Egészségügyünket tanulmányozzák a kínaiak

  Kínai delegáció látogatott a B.-A.-Z. Megyei Kórházba. A shanghaji orvosok a magyar egészségügyi viszonyok iránt érdeklődtek és szakmai tanácskozáson vettek részt a régió legnagyobb egészségügyi intézményében. A magyar egészségügyi ellátórendszer működését tanulmányozza az a megyei kórházba érkezett delegáció, amely a vezető shanghaji kórházak igazgatóiból áll.

 • 2007-06-21 17:50 Húszéves a Diáksport Szövetség

  Kerek, húszéves évfordulót ünnepelt június 20-án a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ), a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzati Hivatalban. A jubileumi ünnepségen dr. Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke mondott köszöntőt, majd országos és megyei diáksport-vezetők elemezték a szövetség elmúlt két évtizedét. A rendezvény díszoklevelek átadásával fejeződött be.

Miskolc TV mai műsora

2021-09-22 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!