Külföld

 • 2007-10-27 14:19 Miskolci siker Portugáliában

  A Teoartis Művészeti és Kulturális Szövetség idén nyolcadik alkalommal rendezte meg a Nemzetközi Ifjúsági Művészeti Találkozót a portugáliai Évora városában. A Gábor Áron „Művészeti Iskola” Szakközépiskola egy egyéni aranyérem mellett, melyet Szűcs Csaba nyert a tavalyi versenynek is köszönhetően – egyedüli magyar iskolaként – meghívást kapott a találkozóra.Az esemény nemcsak verseny, hanem alkotótábor is egyben, a diákoknak a város tereit, utcáit, nevezetességeit kellett megjeleníteniük. A miskolciak mellett ukrán, orosz, kínai, bolgár és szlovén iskolák vettek részt a találkozón. A beküldött és az Évorában készült munkák a Teoartis gyűjteményébe kerülnek, ami egy jövőbeni Gyermek- és Ifjúsági Múzeum anyagát képezi majd. A Gábor Áron munkájának elismeréseként a következő évi versenyre is meghívást kapott, Fekete Attila munkáját pedig különdíjjal értékelték.

 • 2007-10-19 16:52 Miskolc az Expo Realon

  Idén először jelentkezett önálló standrésszel Miskolc a müncheni Expo Real nemzetközi szakvásáron, az ipari és kereskedelmi hasznosítású ingatlanok legsikeresebb szakmai rendezvényén. Az Expo Realon immár tizedik éve találkoznak a nemzetközi ingatlanágazat döntéshozói és a piac vezető résztvevői.

 • 2007-10-12 17:05 Vízgazdálkodási rendszert alakítanak ki

  A Bodrogköz egységes táj- és vízgazdálkodási rendszerének kialakítása a célja az INTERREG III. európai uniós projektnek. A kezdeményezésen hazánk és Szlovákia közösen dolgozik. Az együttműködő felek legutóbb Kassán találkoztak a legaktuálisabb kérdések megvitatására.A területet áradások, magas talajvíz és lápok uralták, majd később a mezőgazdasági tevékenység, a folyószabályozások és a demográfiai tényezők nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a terület természeti viszonyai negatív irányba kezdjenek változni.A projektben a Kassa megyei önkormányzat, a Bodrogközi Falvak és Városok Szövetsége, valamint az Eperjesi Egyetem vesz részt. Magyarországról a Miskolci Egyetem vezeti a programot, további partnerek még a Bokartisz Kht. és a Bükki Nemzeti Park. Eddig a két ország olyan térinformatikai adatbázist hozott létre, mely feltétlenül szükséges a további feladatok elvégzéséhez, és amely eddig ilyen formában nem állt a kutatók rendelkezésére. A kassai fórumon most a projekt második szakaszának, a térinformatikai adatbázis elemzésének teendőiről tanácskoztak a szakemberek.

 • 2007-10-03 12:11 Fellobbant az olimpiai láng Sanghajban

  A 2007-es Speciális Olimpia megnyitó ünnepségén a Shanghai Stadionban hétszázezer néző ünnepelte a bevonuló 7500 sportolót. Soha nem látott szervezési munkálatok mellett zajlott a valóban grandiózus nyitó ünnepség. A tűzijátékkal, színpompás táncelőadásokkal és a Don Mischer rendező és producer által megálmodott, táncosok által előadott, fényeffektekkel és tűzijátékkal gazdagított szuperprodukció négy különböző jelenetet foglalt magában, amelyek a négy alapvető emberi tulajdonságot szimbolizálják.

 • 2007-10-03 10:55 Ötvenéves az űrkutatás

  1957. október 4-én az R-7-es interkontinentális ballisztikus hordozórakétával a Szovjetunió (Bajkonur, Kazahsztán) sikeresen pályára állította a Szputnyik-1 műholdat, az emberiség által sikeresen Föld körüli pályára állított első mesterséges égitestet. Ezzel technológiai vívmányok és tudományos felfedezések sora, az űrkorszak vette kezdetét. Jurij Gagarin 1961-es űrrepülése után Kennedy elnök meghirdette az amerikai emberes Hold-programot, s ezzel az űr meghódításáért a két akkori nagyhatalom versenyre kelt egymással.

 • 2007-09-26 15:48 Figyelmeztetés az autókon

  Az Európai Unió a jövő héten szavaz arról, hogy a jövőben kerüljön-e az autókra is a cigarettásdobozokon láthatóhoz hasonló egészségügyi figyelmeztetés. Ami a cigarettánál a nikotin- és kátránytartalom, az egy autónál a fogyasztás és a károsanyag-kibocsátás, vagyis ez kerül majd a jelzésre. Amennyiben a tervezetet elfogadják, az autógyártóknak reklámjaikon is fel kell tüntetniük ezeket az adatokat. A javaslat Chris Davies, egy brit képviselő fejéből pattant ki, aki azt is szeretné elérni, hogy tilos legyen azzal reklámozni egy autót, hogy az képes túllépni az adott országban megengedett maximális sebességet. Egy másik ötlete szerint 2011-re a katonai és mentőjárművek kivételével minden autó végsebességét 160 kilométer/órában lehetne limitálni. Amennyiben Davies javaslatait elfogadják, öt éven belül jogerőre emelkedhetnek az Unióban.

 • 2007-09-24 13:22 Kétmilliárd hepatitis B fertőzött él a világon!

  Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az egyik legkomolyabb, az egész világot érintő betegségnek tartja a hepatitis B fertőzést. A WHO becslései szerint mintegy kétmilliárd embert fertőzött meg a hepatitis B vírus, ez a szám pedig óriási, összehasonlításképpen például a HIV/AIDS fertőzés 40 millió embert érint. Több, mint 300 millió betegnél már krónikussá vált a hepatitis B fertőzés, így náluk sokkal nagyobb az esélye a májrák és a májzsugor kialakulásának. A hepatitis B vírus okozta fertőző májgyulladás elsősorban szexuális úton, illetve vér és testnedvek közvetítésével terjed. A hepatitis vírus lappangási ideje meglehetősen hosszú, akár több hét is lehet, tünetei a hirtelen láz, az étvágytalanság, a hasi fájdalom, általános gyengeség, végtagfájdalom, majd sárgaság. A hepatitis B okozta betegség különösen azért veszélyes, mert maradandó károsodást okozhat az emberek szervezetében, ugyanis a betegek kb. 10 százalékánál krónikus májgyulladás alakul ki, amely később májrák, májzsugor kialakulásához is vezethet. A hepatitis B okozta betegséget tekintve elmondható, hogy túlnyomórészt akkor kerülünk veszélyes helyzetbe, amikor utazásaink alkalmával hepatitis B-vel erősen vagy közepesen fertőzött területre látogatunk el. Sajnos az utazásokon kívül akár Magyarországon is bármikor kapcsolatba kerülhetünk fertőzött személyekkel, azok vérével és testnedveivel, pl. fogászati, sebészeti beavatkozások alkalmával, vértranszfúzió során. Különösen veszélyeztetettek az egészségügyi dolgozók, a mentők és a tűzoltók. A fertőzés esélyét akkor sem tudjuk 100 százalékosan kizárni, ha tartózkodunk az idegenekkel létesített szexuális kapcsolatoktól. A vírus közvetítője lehet ugyanis egy véletlenszerű karcolás, piercing berakatás, akupunktúrás kezelések, sebészeti, fogászati beavatkozás, beteggel közösen használt eszközök, tárgyak (pl.: fogkefe, borotva, körömvágó olló) is. A hepatitis B okozta betegség súlyosságát már a magyar egészségügy is felismerte, ezért 1999 óta, a tizennyolc évnél fiatalabb korosztály körében kötelező a hepatitis B elleni védőoltás. Ugyanakkor a jelenlegi 22 évnél idősebb korosztály nem kapta meg a védőoltást, így nem is védett a vírus ellen. A felnőtt korosztály (22-50 év között) különösen azért veszélyeztetett, mert aktív szexuális életet élnek. Megnyugtató biztonságot csupán a védőoltás nyújtotta közel 100%-os védelem adhat! Három hepatitis B oltás felvételével életre szóló védettség szerezhető. A védőoltással kapcsolatos információkért érdemes mielőbb felkeresni a háziorvost, hogy kiküszöböljük ennek a rendkívül súlyos fertőzésnek az esélyét.Forrás: www.voanews.com

 • 2007-09-11 13:07 Elfogadták a régiók programját

  Elfogadta a magyar régiók számára kidolgozott 15 új programot az Európai Bizottság – közölték hétvégén hivatalosan Brüsszelben. 13 operatív programot az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszíroznak, a másik kettőhöz pedig az Európai Szociális Alap ad pénzt. Magyarország összesen 25 milliárd eurót használhat fel, és ezzel a hatodik legnagyobb kedvezményezettje az EU kohéziós politikájának. A legnagyobb szabású a közlekedési program, amely csaknem 6,2 milliárd euró beruházást irányoz elő. A környezetvédelemre és az energetikára csaknem 4,2 milliárd eurót szánnak. A gazdaságfejlesztés a kis- és közepes méretű vállalkozások, valamint a kutatási-fejlesztési tevékenységben érintett vállalkozások támogatására összpontosít. A társadalmi infrastruktúra programja az oktatási szektor és a kórházak modernizálását szolgálja.

 • 2007-09-09 12:16 Egészségbarát munkahelyek

  Egészségbarát munkahelyekért kampányol az Európai Unió. "Move Europe" az elnevezése annak a kezdeményezésnek, amelyet a Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata indított. Célja pedig az, hogy minél több egészségbarát munkahely legyen Európában. A programhoz csatlakozott az Országos Egészségfejlesztési Intézet is. A regisztrált munkahelyek rendszeresen értesülhetnek a kampányhoz kapcsolódó tréningekről és egyéb igénybe vehető szolgáltatásokról, eseményekről. Továbbá egy szakmai bíráló bizottság folyamatosan figyelemmel kíséri, milyen lépéseket, programokat valósít meg az adott vállalat annak érdekében, hogy valóban egészségbarát munkahellyé váljon. A program négy alappillére az egészséges táplálkozás, a testmozgás elősegítése a munkahelyeken, a mentális egészségfejlesztés, stresszkezelés, valamint a dohányzás megelőzése és a leszoktatás támogatása. A kezdeményezésben 26 európai ország vesz részt.

 • 2007-09-05 18:40 Miskolci orgonista sikere Svájcban

  A világ egyik legszínvonalasabb orgonaversenyét nyerte meg nemrégiben egy miskolci fiatalember. Szabó Balázs első lett a svájci Georg Cramer Alapítvány szervezte megmérettetésen, ahol a legkiválóbb eredményeket felmutató művészek indulhatnak csak. Most először nyert magyar művész a megmérettetésen, melynek Szabó Balázs legfiatalabb versenyzőként lett győztese. A miskolci születésű fiatalember az orgonairodalom legnehezebb műveit tolmácsolta a három forduló során.

 • 2007-09-04 18:22 Rossz állapotú iskolák

  Nem megfelelő a magyar iskolák épületének állaga és műszaki infrastruktúrája. Borsod-Abaúj-Zemplén megye általános iskoláinak mintegy 90 százaléka teljes vagy részleges felújításra szorul – derül ki abból a felmérésből, amelyet az egyik hazai társadalomkutató intézet készítette el az Oktatási és Kulturális Minisztérium felkérésre. Ilyen átfogó felmérés még nem készült az általános iskolák állapotáról a rendszerváltozás óta. Összesen 2400 iskolában és 1400 önkormányzatnál voltak a kérdezőbiztosok.Miskolcon ebben az évben csaknem kétmilliárd forint jut a közoktatási intézmények bővítésére, felújítására, amelyből 590 millió forint önkormányzati forrás. A legnagyobb beruházások a középiskolákban vannak. Szerdán avatják fel a Diósgyőri Gimnázium felújított és kibővített épületét. Emellett javában zajlik az Avasi Gimnázium átalakítása és befejeződött a Térségi Integrált Szakképző Központ építése is.

 • 2007-08-22 14:10 Főhajtás a hősök előtt

  A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének megyei szervezetének delegációja a közelmúltban Erdélyben járt. Felkeresték a Tordán a város körül folyt csatában elhunyt magyar honvédek sírkertjét és bensőséges megemlékezés keretében elhelyezték a kegyelet koszorúit. Ezt követően Temesvárra utaztak, ahol a világháború utolsó szakaszában a szovjetek a magyar hadszíntéren fogságba ejtett katonákat gyűjtötték össze elszállítás előtt.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-14 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!