Külföld

 • 2008-01-08 10:14 A TOP 100-ból elfogták az egyetlen borsodit

  Az Országos Rendőr-főkapitányság által összeállított körözési TOP100 listán mindössze egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elkövető szerepel, akivel szemben a B.-A.-Z. MRFK adott ki elfogatóparancsot. A százas listán a 41-es sorszámmal jelölt J. Ákost Németországban fogták el.A 31 éves férfi 2007. májusában egy miskolci szórakozóhelyen késsel szúrta meg áldozatát, ezért ellene életveszélyt okozó testi sértés miatt indult eljárás. J. Ákos németországi átadása után január 7-től már itthon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében várhatja ügyének további folytatását.Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vonatkozásban az országos körözési listán Németh László is szerepel, aki ellen a Megyei Bíróság Büntetésvégrehajtási Csoportja bocsátott ki elfogatóparancsot.

 • 2007-12-07 15:56 Munkacsoport segíti a vereckei emlékmű létrehozását

  Magyar-ukrán munkacsoport jön létre a vereckei honfoglalási emlékmű létrehozásáért. A kárpátaljai magyarság által több mint egy évtizede megfogalmazott elképzelésről Gémesi Ferenc kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkár Dmitro Tkaccsal, Ukrajna budapesti nagykövetével egyeztetett.A kárpátaljai magyar közösség 1996 óta szorgalmazza a honfoglalási emlékmű felállítását. A tárgyalások ebben az évben élénkültek meg, miután a márciusi miniszterelnöki találkozón elfogadott magyar-ukrán cselekvési tervben megfogalmazták, hogy ki kell dolgozni az emlékmű felállításával kapcsolatos teendőket. Az emlékmű ügye a Magyar-Ukrán Kisebbségi Vegyesbizottság júliusi ülésén ugyancsak szóba került. Az elképzelést támogatásáról biztosította Viktor Juscsenkó, Ukrajna elnöke is.A magyar-ukrán munkacsoportban a két ország érintett kormányzati szereplői és a művészeti életből felkért szakértők mellett helyet kapnak a kárpátaljai magyarság és a helyi ukrán szervezetek képviselői is. A munkacsoport feladata, hogy az emlékmű mielőbbi felállítása érdekében felgyorsítsa a szükséges döntések meghozatalát. Kormányszóvivői Iroda

 • 2007-11-29 18:06 Fodor Gábor: a határtól távolabb épüljön a szemétégető

  Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter a csütörtöki közös, osztrák-magyar kormányülésen azt javasolta osztrák minisztertársának, hogy a Heiligenkreuz-i ipari parkba tervezett hulladékfeldolgozó üzem telepítési helyét vizsgálják felül, és a létesítményt egy, az országhatártól távolabbi telephelyen valósítsák meg. A magyar fél hangsúlyozta: politikai, nem pedig szakhatósági kérdésnek tekinti az ügyet. A kormányülésen Fodor Gábor átnyújtotta osztrák kollégájának a Heiligenkreuz-al kapcsolatos hivatalos magyar álláspontot. Ebben Magyarország hangsúlyozza, hogy a Szentgotthárd-Heiligenkreuz-i régió a természeti értékeire, nemzeti parkjára alapozza megélhetését, a biogazdálkodást és az ökoturizmust tekinti legfontosabb fenntartó erejének.Magyarország meggyőződése, hogy a régióban megvalósuló fejlesztések esetén kiemelt figyelmet kell szentelni annak, hogy a terület meglévő gazdasági potenciálja ne sérüljön, ezért az ipari termelésre és természeti környezetre alapozott célkitűzések összhangját biztosítani kell. Magyarország emellett fontosnak tartja azt is, hogy a régió új beruházásai magas társadalmi támogatottság mellett valósuljanak meg – áll a hivatalos dokumentumban.Fodor Gábor a hivatalos magyar álláspontot tolmácsolva azt javasolta az osztrák félnek, hogy a tervezett hulladékfeldolgozó mű telepítési helyét vizsgálja felül, és a létesítményt egy, az országhatártól távolabbi telephelyen valósítsa meg.

 • 2007-11-23 14:16 Ötmilliárd közlekedésre

  Az Európai Bizottság 5,1 milliárd eurót osztott szét a transz-európai közlekedési projektekre, melynek nagy részét a vasúti fejlesztésre szánja. A Bizottság támogatja a Lyonból induló vasút építését is, amely Budapesten, Miskolcon vagy Nyíregyházán keresztül az ukrán határig húzódna. Az Európai Bizottság 2007-től 2013-ig a transzeurópai közlekedési hálózatok (TEN-T) számára rendelkezésre álló forrásokból a határkeresztező projekteket, valamint a környezetbarát közlekedési módokat, köztük a belvízi hajózást és a vasutat támogatná. A határkeresztező projektek a költségvetés 56 százalékát teszik ki, a belvízi hajózás részaránya 11,5 százalék, míg a vasúté 74,2 százalék (3,9 milliárd euró).

 • 2007-11-22 11:22 Nemzetközi érdeklődés az ősfák iránt

  Nagy a nemzetközi érdeklődés a mocsári ciprusok iránt. Firenzében, egy európai uniós konferencián az intézmény szakemberei soron kívül mutathatták be a több, mint nyolc millió éves borsodi leleteket. A november elején tartott tanácskozáson 22 tudományos intézmény írta alá a Bükkábrány lignitbányájában talált leletek megőrzésének támogatásáról szóló állásfoglalást, és többek között portugál, litván, görög és skandináv szakemberek is kértek anyagmintát a maradványokból. A szakmai találkozó témája a faanyagok megmentése, konzerválása és restaurálása volt. A rendezvény első két napján a résztvevők beszámolókat tartottak kutatási eredményeikről, majd a miskolci múzeum munkatársai szekcióülésen kaptak lehetőséget arra, hogy ismertessék a mocsári ciprusok konzerválási gondjait.

 • 2007-11-20 13:38 Élelmiszerbiztonsági tervezet

  Amennyiben elfogadásra kerül az Európai Bizottság javaslata, nem csak a McDonald's-ban vásároltakon, de minden európai élelmiszer csomagolásán megtalálhatják majd a fogyasztók, hogy az mekkora tápértékkel rendelkezik. A Frankfurter Allgemeine Zeitung birtokába került, egyelőre még belső használatra készített bizottsági javaslat értelmében a szénhidrát, a cukor, a só, a zsír és a telített zsírsavak mennyisége kerülne feltüntetésre. A tápértékre vonatkozó adatokat pedig 100 grammra, illetve 100 milliliterre kellene meghatározni. Mindezeken felül azt is fel kell majd tüntetni, hogy az adott tápérték egy felnőtt nő energiaigényének – amely napi 2000 kalória – hány százalékát fedezi. A britek által használt zöld, sárga és piros jelzéseket azonban nem kell alkalmazni. A bizottság várhatóan még az idén nyilvánosságra hozza majd a teljes javaslatot, melynek célja, hogy hatékony eszközt nyújtson a túlsúlyosság elleni harcban. Jelenleg az unió tagállamaiban körülbelül 22 millió túlsúlyos gyermek él, számuk azonban minden nappal növekszik.

 • 2007-11-20 09:37 A balti államokba látogat Gyurcsány Ferenc

  Gyurcsány Ferenc miniszterelnök háromnapos hivatalos útra indul a balti államokba. A november 20-án, kedden kezdődő látogatássorozat első állomása Litvánia lesz, ahonnan Észtországba, majd Lettországba repül a kormányfő. Ezt követően Frankfurtba utazik tovább a miniszterelnök, ahol pénteken vitaindító előadást tart az Európai Bankár Konferencián.Gyurcsány Ferenc útja során tárgyal Gediminas Kirkilas litván, Andrus Ansip észt és Aigars Kalvitis lett kormányfővel. Mindhárom megbeszélésen szóba kerül a reformok ügye, hiszen a balti államokban is jelentős reformok vannak folyamatban. Litván és lett kollégáját a Magyarországon zajló oktatási és egészségügyi reformokról tájékoztatja a magyar kormányfő, míg az észt miniszterelnök a helyi e-kormányzat eredményeit ismerteti majd Gyurcsány Ferenccel.A tárgyalásokon szóba kerül az energiapolitika és a felek egyeztetnek majd az európai uniós tagsággal kapcsolatos ügyekről, különösen a Magyarország schengeni csatlakozásához kapcsolódó vízumkiadási és képviseleti együttműködésről. A miniszterelnök Rigában megnyitja a magyar nagykövetséget.Litvániában és Észtországban a magyar kormányfő találkozik a gazdasági élet szereplőivel is, de a gazdasági kapcsolatok erősítése, valamint a magyar vállalatok lettországi befektetéseinek támogatása a lett miniszterelnökkel folytatott megbeszéléseken is szóba kerül. A tárgyalásokon a kulturális kapcsolatok is kiemelt szerepet kapnak. Szó lesz egy később megrendezendő litván magyar évadról éppúgy, mint a hármas magyar–észt–finn finnugor együttműködés továbbviteléről és a kis finnugor népek támogatásának eszközeiről is.Litvániába és Észtországba legutóbb 2000-ben utazott magyar kormányfő, Lettországba pedig első alkalommal látogat magyar miniszterelnök. Balti körútját követően Gyurcsány Ferenc az Európai Bankár Konferencia elnökének felkérésére Frankfurtba látogat. Az európai pénzvilág egyik legrangosabb éves eseményén a magyar kormányfő vitaindító előadást tart a globalizáció világgazdaságra gyakorolt hatásáról. A november 23-i konferencián részt vesz és felszólal többek között az OECD főtitkára, az Európai Központi Bank és a Deutsche Bundesbank elnöke, valamint több németországi székhelyű nemzetközi pénzintézet vezetője is.Gyurcsány Ferenc és az őt kísérő 27 fős magyar delegáció a Malévtől bérelt különgéppel utazik a balti államokba és Frankfurtba. A miniszterelnök útjai során mindig a lehető legolcsóbb megoldást választja: a menetrend szerinti járattal a látogatás akár két nappal is tovább tartana, ami az átszállás és a szállodai költségek miatt további kiadással járna. A 18 millió forintos repülőgép-bérlés így minden szempontból a legkedvezőbb megoldásnak bizonyult. Frankfurtból pénteken menetrend szerinti járattal érkezik haza a kormányfő.Budai Bernadett kormányszóvivő

 • 2007-11-18 21:21 Schengeni határ lettünk

  Megszavazta Magyarország és másik nyolc uniós tagállam csatlakozását az immár 3,6 millió négyzetkilométeres schengeni övezethez és a schengeni információs rendszerhez az Európai Parlament csütörtökön, így december 21-től megszűnhet a határellenőrzés egyebek között a Magyarország és Szlovákia, Ausztria és Szlovénia között. Az EU-tagállamok kormányait képviselő Európai Tanács december 6-7-én végleg jóváhagyhatja, hogy ez év december 21-étől megszűnjön a belső ellenőrzés a szárazföldi és vízi határokon. A repülőtereken 2008. március 30-án lépnek életbe hasonló szabályok. Hazánk komoly kihívással néz szembe, hiszen a Schengen-övezet jövendő közép-keleti határának mintegy 15 százalékáért válik felelőssé. Az EP elé terjesztett jelentés dicsérően szólt a magyar határigazgatásról, a dolgozók szakértelméről, a légi határok őrzésének szervezését pedig a legjobb példák közé sorolja.

 • 2007-11-09 11:40 Leveszik a polcról a drogos játékot

  Magyarországon is visszahívják az üzletekből a Bindeez nevű gyöngyös játékot, amelyről Ausztráliában kimutatták, hogy olyan anyagot tartalmaz, amely lenyelve kábítószerré alakul. Több gyerek emiatt kórházi kezelésre is szorult. Az ausztrál gyártó szerint a gyöngyök egy kínai üzemben készültek. A Bindeez nevű, gyöngyöket tartalmazó játék nagyon népszerű világszerte, Ausztráliában például idén megkapta Az év játéka címet. Szerdán azonban az ausztrál hatóságok kimutatták, hogy a gyöngyök egészségre káros, kábítószer jellegű anyagot tartalmaznak. Magyarországon is kapható termékről van szó, de a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főosztályvezetője, Kathi Attila szerint a forgalmazó cég még csütörtökön intézkedik a Bindeez visszahívásáról. Kathi az MTI-nek elmondta, a fogyasztóvédők ellenőrzik, hogy a terméket valóban visszahívják-e a magyarországi boltokból, illetve az internetről. Az Epee Hungary Kft., a magyarországi forgalmazó arról tájékoztatta az MTI-t, hogy terméke megfelel a magyarországi előírásoknak és a használati utasítás szerinti és rendeltetésszerű használata mellett a termék biztonságos. Az Ausztráliából érkezett sajtóhír miatt a gyártó cég központja felkért egy független tesztlabort és egy független EU-toxikológust is a termék azonnali vizsgálatára, annak kémiai összetevőinek elemzésére - hangsúlyozta a cég, amely a tesztek eredményének megérkezéséig szünetelteti a termék forgalmazását, a már megvásárolt termékeket pedig visszaveszi.Ausztráliában három, az Egyesült Államokban pedig két gyereket szállítottak kórházba, miután lenyelték a gyöngyöket. Mindannyian felépültek, a hatóságok pedig közben kimutatták, hogy rosszullétüket a játék borítása okozta. Ez olyan anyagot tartalmaz, amely lenyelve átalakul a szexdrogként ismertté vált GHB-vé. A szert nemi erőszak elkövetői is használták, tettük előtt ezt adták be az áldozatnak, hogy elkábítsák őket. Az amerikai fogyasztóvédelmi hatóságok figyelmeztettek, hogy azok a gyerekek, akik lenyelik a gyöngyöket, elkábulhatnak, légzési problémák jelentkezhetnek náluk és akár rohamaik is lehetnek - írja a CNN internetes kiadása. Az Egyesült Államokban mintegy 4,2 millió, Ausztráliában pedig nagyjából 1 millió terméket hívnak vissza a polcokról - számol be a BBC News. Az ausztráliai Moose Enterprises nevű gyártó közölte, hogy a gyöngyöket egy kínai üzemben készítették. Az utóbbi hónapokban többször is felmerültek kétségek Kínában gyártott termékek - köztük gyerekjátékok - biztonságával kapcsolatban. A CNN szerint az Egyesült Államokban egyedül a múlt hónapban legkevesebb 69 ezer ilyen árut hívtak vissza, mert felmerült a gyanú, hogy mérgező anyagot tartalmaznak. Korábban a Mattel játékszergyártó is levetetett a polcokról Kínában gyártott termékeket, de később elismerte, hogy nem az ázsiai gyárak feleltek a hibáért.

 • 2007-11-05 10:08 Csökkenő munkanélküliség az Unióban

  Csökkent a munkanélküliség az Európai Unióban a konjunktúra élénkülésének köszönhetően: 7 százalékra az előző évi 8 százalékról. A legmagasabb rátát több mint 11 százalékkal Szlovákiában mérték, a legalacsonyabbat, 3,8 százalékot Hollandiában. Magyarország az utolsó harmadban foglal helyet 7,5 százalékkal. Az Eurostat adatai szerint szeptemberben 18,8 millióan voltak állás nélkül a 27 uniós tagországban, a 13 euróövezeti országban 12,2 millióan, a ráta 7,3 százalék volt. A gazdasági növekedésnek köszönhetően Írország, Portugália és Észtország kivételével minden uniós országban visszaesett a munkanélküliség. Változatlanul rosszak a nők és a fiatalok elhelyezkedési lehetőségei: a nők körében 8,3 százalék volt az állástalanok aránya, míg a férfiaknál 6,6 százalék. Bár a 25 év alatti fiataloknál 15,1 százalékra visszaesett a munkanélküliség az egy évvel korábbi csaknem 17 százalékról, ez még mindig igen magas: Görögországban például eléri a 23, Franciaországban a 22 százalékot.

 • 2007-11-02 12:03 Buszbaleset: jól vannak az ózdi fiatalok

  Kielégítő az állapota annak az ausztriai buszbalesetben megsérült testvérpárnak, akiket szerdán éjszaka szállítottak a miskolci megyei kórházba. Mindkettőjüknek főként horzsolásai és vágott sérüléseik vannak. Az ózdi fiatalok egyikét, a 18 éves fiút várhatóan napokon belül megműtik majd a kórházban. Neki egy kisebb bőrrész horzsolódott le a fejéről, ezt pótolják majd plasztikai műtéttel. A fiú nővérének kisebb horzsolások vannak az arcán és a kezén, ő egyelőre infúziót kap. Ha semmilyen komplikáció nem lép fel, hamarosan mindketten elhagyhatják a kórházat. Azt azonban egyelőre az ügyeletes orvos sem tudta megmondani, hogy erre mikor kerülhet sor.

 • 2007-10-30 10:28 Már csak a parlamenti hozzájárulás kell

  Már csak az Európai Parlament hozzájárulására van szükség ahhoz, hogy a terveknek megfelelően, karácsony előtt megnyithassák a schengeni határt. Az ellenőrzés és az értékelés már megtörtént, most már csak a döntéshozatali procedúra van hátra. A rendészeti miniszter szorgalmazni fogja, hogy az EP minél előbb rábólintson arra, hogy december 20-án a szárazföldi és a vízi határokon, jövő márciusban pedig – a menetrendváltással – a légi közlekedésben is megszűnjön a határforgalom ellenőrzése a schengeni belső határokon, vagyis Magyarország esetében Szlovénia, Ausztria és Szlovákia felé. Hazánk felkészítette rendszerét az átalakulásra, csaknem 30 milliárd forint értékben szereztek be gépjárműveket és technikai eszközöket. A régi 15 EU-tagállam közül csak Nagy-Britannia és Írország kért és kapott lehetőséget  a schengeni együttműködésből való kimaradásra, Izland, Lichtenstein és Norvégia viszont annak ellenére is részt vesz benne, hogy nem tagjai az uniónak. A schengeni határokon belül teljesen megszűnik az ellenőrzés a személyforgalomban. Ezután továbbra is vízummentesen utazhatnak Magyarországra a horvátok, a Szerbiából és Ukrajnából érkezőknek azonban ki kell majd váltaniuk a vízumot.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-14 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!